Ostatnio przeglądane

Tlenek cynku

  • filtr przeciwsłoneczny UVA i UVB
  • działa antybakteryjnie i łagodząco
  • pomaga przy trądziku
  • matuje skórę

Więcej szczegółów



4,43 zł (cena z VAT)

  • 10g
  • 50g
  • 100 g

Dodaj do listy życzeń

INCI:Zinc Oxide
Jakość:Jakość kosmetyczna
Uwagi:Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów.
INCI: Zinc Oxide 
Jakość: Jakość kosmetyczna 
Uwagi: Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów.  

Filtr przeciwsłoneczny UVA i UVB

 

Tlenek cynku jest szeroko stosowany w wielu preparatach kosmetycznych: produktach do makijażu, do pielęgnacji paznokci i talkach do stóp, a także balsamach dla dzieci i produktach do kąpieli. 
Ma właściwości zmiękczające i łagodzące. Wyróżnia go zdolność do pochłaniania promieni słonecznych, dlatego też zapewnia 28 razy lepszą niż naturalna ochronę skóry przed działaniem szkodliwych promieni UVA i UVB. Znajdziemy go w  wielu olejkach i balsamach do opalania. 

Zalety stosowania tlenku cynku jako filtra przeciwsłonecznego:

 

  • odbija promieniowanie UVA (oba UVA-1 i UVA-2), UVB w szerokim spektrum 290-400 nm, w niektórych przypadkach nawet do 700nm.
  • dodając nie więcej niż 15 % tlenku cynku do olejku czy balsamu otrzymamy preparat nie pozostawiający śladu na skórze.
  • jest trwały w działaniu, nie ulaga degradacji pod wpływem słońca, pod tym względem jest o wiele lepszy do filtrów chemicznych.
  • nie podrażnia, nie wywołuje alergii


Tlenek cynku działa tez antybakteryjnie i łagodząco, dlatego też stosowany jest w produktach dla dzieci i preparatch do skór o specjalnych wymaganiach: zasypkach antyseptycznych, pastach i maściach zasuszających oraz zawiesinach ściągających i odkażających, o działaniu przeciwzapalnym.

Przy pomocy tlenku cynku możemy przygotować makijaż mineralny. 

Działa matująco na skórę, zmniejsza błyszczenie się skóry. 

Sposób użycia:

Zalecane stężenie: 1-25 %

Napisz opinię

Tlenek cynku

Tlenek cynku

  • filtr przeciwsłoneczny UVA i UVB
  • działa antybakteryjnie i łagodząco
  • pomaga przy trądziku
  • matuje skórę

Napisz opinię

Inne produkty