Te same naturalne surowce roślinne różnią się od siebie zapachem, kolorem, czy teksturą.  Jest to uzależnione od regionu, z którego pochodzą,  liczbą opadów w danym okresie, czy pory roku ich pozyskiwania. Ich wyjątkowy smak zależy od wielu czynników. Dobra oliwa, czy olej lniany dodany do sałatki nie tylko dostarczy nam odpowiedniej dawki kwasów omega i witamin, ale również nada smaku potrawie.

Dobre wino też przygotowuję się z wyjątkową starannością. Owoce winogron muszą mieć odpowiednią ilość słońca i wody oraz rosnąc na żyznej glebie. Tradycja, naturalne uprawy i zachowanie wysokich standardów produkcji wpływają na wyczuwalną jakość zarówno dobrego wina jak i oleju.

Nie przez przypadek oleje styryjskie są uznane na świecie za najlepsze!

Olej z pestek dyni ma brunatno-zielony kolor.

Steirer Olej z pestek Dyni charakteryzuje się zielono-brunatną barwą i delikatnym smakiem prażonych orzechów. Nie zawiera alergenów i nie pochodzi z genetycznie modyfikowanych odmian dyni.

Dlaczego austriacki olej jest najlepszy?

  • Olej „Steirer” produkowany jest wyłącznie w austriackiej Styrii metodami tradycyjnymi.
  • Pestki, z których jest tłoczony pochodzą tylko ze Styrii i częściowo z Burgenlandu i Dolnej Austrii.
  • Wszyscy producenci oraz rolnicy uprawiający dynie na potrzeby oleju styryjskiego muszą być objęci systemem kontroli jednostki certyfikującej Lacon G.m.b.HTo uprawnia do tytułu ” Chronione Oznaczenie Geograficzne „. System kontroli instytutu Lacon jest oparty o przepisy unijne, więc gwarantuje jakość produktu.
  • Aby zapobiec fałszerstwom każda butelka jest zaopatrzona w banderolę z indywidualnym, niepowtarzalnym numerem, jest to gwarancja oryginalności.
  • Wyjątkowy klimat panujący na terenach upraw oraz endemiczna odmiana dyni doskonale wpływa na walory smakowe i aromatyczne oleju.

Tylko olej tłoczony z certyfikowanych austriackich upraw ma wysoką jakość i cudowny smak.

Dlaczego jeszcze warto go wybrać? Nie jest tłoczony z tanich pestek, z niekontrolowanych europejskimi, normami upraw chińskich.

Wybierając olej „Steirer” masz pewność jego pochodzenia oraz gwarancję dobrego smaku.

Mistrz w kuchni

Olej doskonale podkreśli smak deserów lodowych, czy naleśników.

Olej doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Polej nim lody (sprawdzaliśmy śmietankowe, waniliowe i karmelowe i efekt był pyszny 🙂 ), albo naleśniki. Olej z pestek dyni może być dodawany do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych, mięs i drobiu. W produkcji cukierniczej jest doskonałym dodatkiem do słodkiego farszu.

Składnik zdrowej diety

Olej z pestek dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3, omega-6, omega-9), które zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. 

Olej z dyni zmniejsza ryzyko zachorowań na raka prostaty.

Zawiera witaminy (E, B1, B2, B6, A, C i D) i minerały(beta-karoten, potas, selen i cynk oraz fitosterole). Witamina E wspomaga walkę z wolnymi rodnikami chroniąc organizm przed zachorowaniem na nowotwory. Cynk wspomaga regenerację skóry przy takich schorzeniach jak trądzik, czy opryszczka.

Olej z pestek dyni polecany jest również dla mężczyzn:

“Związki czynne oleju/nasion dyni zmniejszają aktywność 5α-reduktazy i hamują wiązanie testosteronu i dihydrotestosteronu do receptorów androgenowych, dzięki czemu działają przeciw rozrostowi prostaty (antiprostaticum). Olej z nasion dyni stanowi składnik wielu preparatów leczniczych (np. Pumpkin Seed Oil), stosowanych w celu zmniejszenia dolegliwości towarzyszących rozrostowi gruczołu krokowego (antiprostatica).”*

Olej sprawdzi się serach o działaniu anti-aging.

Wypróbuj na własnej skórze…

Olej sprawdzi się również w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, łuszczącej, popękane, czy starzejącej się. W kosmetyce olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne.

W sezonie na dynię przygotuj sobie domowa maseczkę dyniową: 1,5 łyki pulpy z dyni wymieszaj z 0,5 łyżeczki oleju dyniowego. Nałóż ją na oczyszczoną cerę.Trzymaj ok. 10 min. Następnie zmyj i nałóż serum lub krem. Maseczka rozświetla, łagodzi i ujędrnia skórę.

*E.Zamer-Zalewska, C.Chwała, A.Gwardys, Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012, s.159-160

 

Zapraszamy do śledzenia nas na: