Ostatnio przeglądane

Kwas Salicylowy BHA Powiększ

Kwas Salicylowy BHA

Surowiec o działaniu rozjaśniającym , oczyszczającym i złuszczającym.

Zmniejsza widoczność zaskórników i przebarwień. Pobudza skórę do regeneracji przez co wygląda młodziej.

Kwas salicylowy łagodzi stany zapalne (polecany dla posiadaczy cery trądzikowej, tłustej i zanieczyszczonej).

Składnik domowych toników, peelingów kwasowych, szamponów przeciwłupieżowych i zabiegów na problematyczną skórę.

Więcej szczegółów



W oczekiwaniu na dostawę

3,52 zł (cena z VAT)

  • 10g
  • 50g
  • 100 g

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Dojrzała, Tłusta, Trądzikowa, Skóra Mężczyzny, Tracąca jędrność, Normalna, Odwodniona, Mieszana 
Działanie: Antyseptyczne, Chroni przed przebarwieniami, Złuszczające, Ściągające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające, Przywracające blask, Rozjaśniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwzapalne, Oczyszczające, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Cera odwodniona i napięta, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zaskórniki, Trądzik, Przebarwienia, Nierównomierny koloryt 
Specjalna pielęgnacja ciała: Blizny, Wykwity skórne 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łupież 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy na noc, Sera do twarzy, Preparaty punktowe 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Olejki do ciała 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Szampony 
INCI:Salicylic Acid
Jakość:Wegański
Typ produktu:Kwas
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna
Postać:Kryształki
Rozpuszczalność:w alkoholu, w glikolu, w tłuszczach
Zastosowanie:kosmetyki
Uwagi:Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów. , Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przeciwwskazania:Omijaj okolice oczu
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu.
Termin przydatności:Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.
INCI: Salicylic Acid 
Jakość: Wegański 
Typ produktu: Kwas 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna 
Postać: Kryształki 
Rozpuszczalność: w alkoholu, w glikolu, w tłuszczach 
Zastosowanie: kosmetyki 
Uwagi: Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów. , Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przeciwwskazania: Omijaj okolice oczu 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. 
Termin przydatności: Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.  
Typ skóry:Dojrzała, Tłusta, Trądzikowa, Skóra Mężczyzny, Tracąca jędrność, Normalna, Odwodniona, Mieszana
Działanie:Antyseptyczne, Chroni przed przebarwieniami, Złuszczające, Ściągające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające, Przywracające blask, Rozjaśniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwzapalne, Oczyszczające, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe
Specjalna pielęgnacja twarzy:Cera odwodniona i napięta, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zaskórniki, Trądzik, Przebarwienia, Nierównomierny koloryt
Specjalna pielęgnacja ciała:Blizny, Wykwity skórne
Specjalna pielęgnacja włosów:Łupież
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Kremy na noc, Sera do twarzy, Preparaty punktowe
Wypróbuj w recepturach do ciała:Olejki do ciała
Wypróbuj w recepturach do włosów:Szampony

Kwas salicylowy należy do grupy beta-hydrokwasów i fenolokwasów, które są ważnymi składnikami biologicznie czynnymi w wielu roślinnych surowcach leczniczych.

Kwas salicylowy tworzy białe kryształy o słodko-kwaśnym smaku i temperaturze topnienia 156°C. Jest to surowiec trudno rozpuszczalny się w wodzie zimnej. Rozpuszcza się natomiast w etanolu, olejach (podgrzanych) i propanediolu (glikolu roślinnym).

Przy powolnym podgrzewaniu surowiec szybko się rozkłada.

Kwas salicylowy stosowany jest podczas syntezy aspiryny (kwasu acetylosalicylowego). Występuje w postaci związanej w korze wierzby i topoli. *

Domowe SPA

Najlepsze gabinety kosmetyczne oferują zabiegi złuszczająco-regenerujące z kwasem salicylowym.

Skóra po takim zabiegu jest oczyszczona i świeża. Kwas salicylowy ma także właściwości, które regulują wydzielanie sebum, dlatego cera na długo pozostaje rozświetlona i zdrowo wygląda.

Kwas salicylowy oczyszcza gruczoły łojowe, pomagając pozbyć się zaskórników. Wspomaga walkę ze stanami zapalnymi (działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwgrzybicze), dlatego polecany jest posiadaczy cery trądzikowej i skłonnej do wyprysków.

Surowiec oczyszcza cerę z martwego naskórka, dzięki temu lepiej przyjmuje składniki odżywcze zawarte w kosmetykach. Peelingi z kwasem salicylowym delikatnie zmniejszają widoczność blizn, pobudzają skórę do tworzenia nowych komórek, dzięki temu wygląda młodziej i promiennie.

Sposób użycia:

Działanie keratolityczne kwasu salicylowego zależy od stężenia

  • 0,1-3% - standardowo stosowany w żelach, kremach do twarzy: poprawia wygląd skóry, ułatwi wchłanianie innych substancji, produkty przeciwłupieżowe do włosów

  • 5% - złuszczanie się naskórka widać po 7-10 dniach

  • 10-15% - działanie keratolityczne już po 2-3 dniach

  • 20% i więcej – tylko do stosowania w gabinetach dermatologicznych i kosmetycznych

Przykładowe stężenia kwasu salicylowego znajdziesz w zakładce PRZEPISY

Przeciwwskazania do stosowania kwasu salicylowego:

  • alergia

  • ciąża

  • karmienie

  • poważna infekcja skóry

  • świeże zabiegi chirurgiczne na twarzy

  • nowe blizny

  • opryszczka

  • czynna choroba wrzodowa

  • astma

  • uczulenie na kwas salicylowy

Działanie kwasu salicylowego:

  • keratolityczne (usuwanie martwych komórek naskórka)

  • bakteriostatyczne

  • przeciwgrzybicze

  • przeciwzapalne

  • przeciwświądowe

  • nawilżające

  • regulujące zakwaszenie skóry

  • przeciwłupieżowy

  • pochłaniające promieniowanie słoneczne

  • opóźniające starzenie się skóry

  • ułatwia wchłanianie innych substancji aktywnych

  • dezodoryzujące

Polecany przy:

  • skórze trądzikowej i mieszanej

  • wyrównywaniu kolorytu skóry: zmniejszenie przebarwień i plam.

  • cerze poszarzałej, zmęczonej – nieregularne usuwanie martwego naskórka sprawia, że osiada on na skórze, utrudnia jej oddychanie oraz wchłanianie substancji aktywnych do skóry.

Zastosowanie:

  • kremy i żele oczyszczające

  • żele do ciała

  • peelingi

  • maseczki

*M.Molski, Chemia piękna, PWN, Warszawa, 2012, s.142

UWAGA! W trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym należy stosować filtry przeciwsłoneczne, nie należy korzystać z solarium ani opalać się na słońcu.

Sugerowane receptury przy założeniu, że gęstość nasypowa 0,54 g/ml

Peeling salicylowy na spirytusie 10 %

kwas salicylowy - 0,5 ml

spirytus rektyfikowany - 3 ml

Peeling salicylowy na oleju 5, 5 %*

Olej (ze słodkich migdałów, słonecznikowy)- 5 ml

kwas salicylowy - 0,5 ml

Peeling salicylowy na oleju 10,5%*

olej - 5 ml

kwas salicylowy - 1 ml

Peeling salicylowy na propanediolu 1%

Kwas salicylowy - 1 g

Glikol roślinny (propanediol) - 34 g

woda/hydrolat - 65 g

*uwaga: olej przed zmieszaniem z kwasem należy podgrzać lekko.

Napisz opinię

Kwas Salicylowy BHA

Kwas Salicylowy BHA

Surowiec o działaniu rozjaśniającym , oczyszczającym i złuszczającym.

Zmniejsza widoczność zaskórników i przebarwień. Pobudza skórę do regeneracji przez co wygląda młodziej.

Kwas salicylowy łagodzi stany zapalne (polecany dla posiadaczy cery trądzikowej, tłustej i zanieczyszczonej).

Składnik domowych toników, peelingów kwasowych, szamponów przeciwłupieżowych i zabiegów na problematyczną skórę.

Napisz opinię