Ostatnio przeglądane

DIY Kojący Balsam na opuchnięte nogi Powiększ

DIY Kojący Balsam na opuchnięte nogi

diy_bal_opu_nog

Balsam, który przyniesie ukojenie obolałym nogom

Bogaty w ekstrakt z kasztanowca, który wzmacnia naczynka oraz ekstrakt z ruszczyku, który działa przeciwobrzękowo i poprawia krążenie.

Aby przynieść ulgę nogom do receptury użyto żel z aloesu, ekstrakt z ogórka i mentol - działają odżywczo i chłodząco na skórę.

Macerat z arniki górskiej poprawia kondycję naczyń krwionośnych i limfatycznych

Więcej szczegółów



Dodaj do listy życzeń

Receptura:

Faza A

Faza B

Faza C

60 g Żel z Aloesu

50 g Macerat z Arniki Górskiej

12 g Propanediol - glikol roślinny

10 g Gliceryna Roślinna

30 g Masło Shea Nierafinowane

10 g Ekstrakt z Ruszczyku

20 g Masło Kakaowe

4 g Ekstrakt z Kasztanowca

2 g Ekstrakt z Ogórka

5 g Mentol w płynie

2 g Ekologiczny Konserwant DHA BA*

*opcjonalnie

Wykonanie:

Faza A: Do wysokiej zlewki odmierz żel z aloesu i glicerynę.

Faza B: Do niskiej zlewki odmierz olej i masła.

Faza C: W średniej zlewce (lub w miseczce/szklance) połącz propanediol z ekstraktami (do rozpuszczenia się proszków). Dodaj ekstrakt z ruszczyku.

  1. Rozpuść fazę tłuszczową (pilnując, aby się nie zagotowała!).

  2. Lekko podgrzej fazę A.

  3. Połącz obie fazy intensywnie mieszając (np. bagietką szklaną). Mieszaj do momentu powstania gęstego kremu. Może to potrwać kilka minut. Zauważysz jak balsam zacznie gęstnieć. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Kiedy balsam będzie miał mniej niż 35-40°C (po ok 20 min) wymieszaj fazę C. Mieszaj intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Może to potrwać kilka minut. Kolor i konsystencja muszą być jednolite.

  5. Dodaj mentol.

  6. Przełóż gotowy kosmetyk do wygodnego w użyciu (wcześniej zdezynfekowanego) opakowania.

  7. Gdy krem ostygnie dodaj konserwant*. Wstaw go na godzinę do lodówki. Aby zwiększyć efekt chłodzenia możesz przechowywać gotowy balsam w lodówce.

Kilka porad:

  • Pamiętaj aby nie zagotować ani nie przegrzać surowców używanych do tworzenia kremu;

  • Fazę C dodaj kiedy krem znacznie wystygnie;

  • Zachowaj czystość naczyń i akcesoriów używanych do produkcji kremu (dezynfekuje je alkoholem);

  • Podgrzej fazę wodną dla łatwiejszego połączenia obu faz;

*Możesz nie dodawać konserwantu. Należy wtedy przechowywać kosmetyk w lodówce i zużyć w przeciągu 2-3 tygodni.

Oceń 
Teresa Mazur 2018-10-01

Polecam

Poprosiłam córkę o przygotowanie tego balsamu (ma z tego większą zabawę). Bardzo pomógł mi podczas tegorocznych upałów na opuchnięte nogi. Wieczorny rytuał z moczeniem nóg w ciepłej wodzie z solą karnalitową i następnie nalożenie tego baslamu sprawiło, że przetrwałam lato lepiejk niż zwykle:) Polecam trzymac w lodówce- jest wtedy przyjemnie chłodny.

    Napisz opinię

    DIY Kojący Balsam na opuchnięte nogi

    DIY Kojący Balsam na opuchnięte nogi

    Balsam, który przyniesie ukojenie obolałym nogom

    Bogaty w ekstrakt z kasztanowca, który wzmacnia naczynka oraz ekstrakt z ruszczyku, który działa przeciwobrzękowo i poprawia krążenie.

    Aby przynieść ulgę nogom do receptury użyto żel z aloesu, ekstrakt z ogórka i mentol - działają odżywczo i chłodząco na skórę.

    Macerat z arniki górskiej poprawia kondycję naczyń krwionośnych i limfatycznych

    Napisz opinię

    Inne produkty