Brak produktów
W domowych recepturach: zagęszcza...
W domowych recepturach:
W kuchni:
W oczekiwaniu na dostawę
INCI: | Guar Gum |
Jakość: | 100% naturalny , Jakość spożywcza, Wegański |
Typ produktu: | Polisacharyd |
Rola składnika w gotowym kosmetyku: | Stabilizator, Substancja zagęszczająca |
Postać: | Proszek |
Rozpuszczalność: | Pęcznieje w wodzie. |
Zastosowanie: | kosmetyki |
Sposób użycia: | Sugerowane stężenie w kosmetykach 0,1-2 % |
Przechowywanie: | Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. |
Typ skóry: | Dojrzała, Mieszana, Naczynkowa, Normalna, Odwodniona, Skóra Dziecka, Skóra Mężczyzny, Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta, Wrażliwa, Zmęczona |
Wypróbuj w recepturach do twarzy: | Kremy na dzień, Kremy na noc, Sera do twarzy, Żele myjące, Płyny do demakijażu |
Wypróbuj w recepturach do ciała: | Balsamy do ciała, Dezodoranty , Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Kremy do rąk, Pasty do zębów, Płyny do higieny intymnej, Żele pod prysznic |
Wypróbuj w recepturach do włosów: | Maski na włosy, Odżywki do włosów, Szampony |
Cechy: | Bez glutenu |
Diety: | Dla cukrzyków, Odchudzająca, Wegańska, Przecimiażdżycowa |
Poprawa zdrowia: | Obniżenie poziomu cholosterolu, Pobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagi, Łagodzenie zaparć, Wspomaganie trawienia |
Guma guar - polisacharyd o rozgałęzionej budowie i wyjątkowo wysokiej masie cząsteczkowej dochodzącej do 1-2 milionów daltonów. Składa się z obojętnych aldoheksoz - łańcuch główny utworzony jest z jednostek galaktozowych i w sposób przypadkowy dołączone są grupy boczne utworzone z mannozy.
Roztwory gumy guar cechuje:
- dobra lepkość
- przezroczystość
- pseudoplastyczność
- brak granicy odkształcalności
- elastyczność
Żelowanie gumy guar wywołuje obecność jonów boranowych lub kationów, przy czym żele te są termoodwracalne. Omawiany modyfikator lepkości wykazuje bardzo dużą stabilność w szerokim zakresie pH bo aż od wartości 3,5 do pH 10,5. Im wyższe jest pH tym żelowanie zachodzi łatwiej. Obniżając wartość pH poniżej 7 obserwuje się przejście z żelu do zolu.
Właściwości prozdrowotne gumy guar
Jest to dodatek do żywności, umieszczony na liście E, jako E412, zagęszczający oraz stabilizujący produkty.
Spożycie 10 g dziennie gumy guar pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dlatego produkty zawierające wysoka ilość Gumy Guar w składzie, mogą zawierać na etykiecie takie oświadczenie zdrowotne. Co więcej, guma guar zawarta w diecie pozwala kontrolować masę ciała, hamuje apetyt i wspiera odchudzanie. Ma także działania prebiotyczne. Zauważono, że redukuje poposiłkową glikemię i insulinemię. Może być więc pomocna w diecie przeciwcukrzycowej.
Źródło: Elżbieta Słowik "Guma guar Guma guar – właściwości prozdrowotne i polepszające jakość pieczywa"- Przegląd Piekarski i Cukierniczy wrzesień 2015
Żel intensywnie nawilżający do twarzy
podgrzej w kąpieli wodnej 3 łyżki (45 ml) hydrolatu z róży damasceńskiej, dodaj ok 0,5 g gumy guar wymieszanej w 2 ml gliceryny roślinnej. Dodaj mieszankę do podgrzanego hydrolatu. Przygotowany żel może wzbogacić olejkiem eterycznym i zakonserwować. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła w pompka do dozowania.15
Interesujacy produkt :)
Musze przyznac ze szukalam zamiennika zelu aloesowego, na nogi troche mi go szkoda bylo. I guma sprawdzila sie rewelacyjnie. Pieknia konsystencja :)