Ostatnio przeglądane

MTS Olejek z Oregano 20% Powiększ

MTS Olejek z Oregano 20%

  • silny przeciwutleniacz
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwbakteryjny

Więcej szczegółów



Uwaga! Ostatnie egzemplarze!

26,01 zł (cena z VAT)

  • 50 ml
  • 100 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Normalna, Naczynkowa, Mieszana, Dojrzała 
Działanie: Przeciwzapalne, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Zaskórniki, Utrata jędrności, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona 
Specjalna pielęgnacja ciała: Wykwity skórne, Przykry zapach, Nadmierna potliwość, Grzybica skóry, Grzybica paznokci, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łupież, Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS), Łojotok, Włosy przetłuszczające się 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Żele myjące, Maseczki, Preparaty punktowe, Kremy i balsamy myjące 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Żele pod prysznic, Sole do kąpieli, Okłady na ciało, Odżywki do paznokci, Mydła, Mieszanki do kąpieli, Maści, Kremy do rąk, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Dezodoranty , Balsamy do ciała 
Diety: Oczyszczająca 
Poprawa zdrowia: Odporność, Oczyszczanie organizmu 
INCI:Helianthus Annuus Seed Oil 80 %, Origanum Vulgaris (Oregano) Leaf Oil 20 %
Jakość:Wegański, Jakość kosmetyczna, 100% naturalny
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja zapachowa, Substancja aktywna
Przeciwwskazania:Omijaj okolice oczu
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej
Kraj pochodzenia:Holandia
Termin przydatności:Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.
INCI: Helianthus Annuus Seed Oil 80 %, Origanum Vulgaris (Oregano) Leaf Oil 20 % 
Jakość: Wegański, Jakość kosmetyczna, 100% naturalny  
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja zapachowa, Substancja aktywna 
Przeciwwskazania: Omijaj okolice oczu 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej 
Kraj pochodzenia: Holandia 
Termin przydatności: Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.  
Typ skóry:Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Normalna, Naczynkowa, Mieszana, Dojrzała
Działanie:Przeciwzapalne, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne
Specjalna pielęgnacja twarzy:Zaskórniki, Utrata jędrności, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona
Specjalna pielęgnacja ciała:Wykwity skórne, Przykry zapach, Nadmierna potliwość, Grzybica skóry, Grzybica paznokci, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS)
Specjalna pielęgnacja włosów:Łupież, Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS), Łojotok, Włosy przetłuszczające się
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Żele myjące, Maseczki, Preparaty punktowe, Kremy i balsamy myjące
Wypróbuj w recepturach do ciała:Żele pod prysznic, Sole do kąpieli, Okłady na ciało, Odżywki do paznokci, Mydła, Mieszanki do kąpieli, Maści, Kremy do rąk, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Dezodoranty , Balsamy do ciała
Diety:Oczyszczająca
Poprawa zdrowia:Odporność, Oczyszczanie organizmu

Olejek z oregano pomaga zwalczyć Candida, gronkowca, a także problemy trawienne. Ponadto jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.


Właściwości olejku z oregano

Olejkiem oregano, wytwarzanym z popularnego, aromatycznego ziela, coraz bardziej interesuje się nauka. Okazuje się bowiem, iż jest on bardzo skutecznym środkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym. Szczególnie cenne są jego właściwości zwalczania grzyba Candida albicans, będącego główną przyczyną uciążliwych i trudnych do leczenia grzybic, oraz bakterii Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Ponadto jest bardzo silnym antyutleniaczem.

Składniki czynne Origanum hamują rozwój bakterii (np. Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus), grzybów chorobotwórczych (Aspergillus, Candida albicans), pierowtniaków patogennych (np. Giardia, Eumeria) i niektórych wirusów (np. Herpes).

Dla kogo jest nasz olejek oregano ?

Jest bardzo  użyteczny dla osób, które mają przewlekłe problemy z grzybicami lub infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Ponadto wspomaga trawienie i hamuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym.

Możliwe działania niepożądane i środki ostrożności

Nie należy używać olejku oregano podczas ciąży i karmienia piersią. Wiedza na temat użycia olejku oregano wewnętrznie u ludzi jest ograniczona. W badaniach na myszach nie stwierdzono istotnych działań niepożądanych. Jak każdy produkt, olejek oregano może uczulać.
Nie stosować olejku nierozcieńczonego. Grozi silnym podrażnieniem skóry i błon śluzowych.
Skład

Zawiera związki fenolowe karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne i w jednym z badań stwierdzono nawet, że jest 42 razy bardziej aktywne niż jabłka. Wynika to z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy takie jak kwas oleanolowy, sterole, beta-karoten i witamina C.
Sposób użycia

Kraj pochodzenia: Węgry
Postać: olej
Składniki: Helianthus Annuus Seed Oil 80%, Origanum vulgare 20%

Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Napisz opinię

MTS Olejek z Oregano 20%

MTS Olejek z Oregano 20%

  • silny przeciwutleniacz
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwbakteryjny

Napisz opinię

Inne produkty