Ostatnio przeglądane

Olejek Lawendowy 100 % francuski Powiększ

Olejek Lawendowy 100% francuski

Olejek o 1001 zastosowań bardzo wysokiej jakości i skutecznym działaniu.

Poprawia nastrój, łagodzi kłopoty ze snem, ale przed wszystkim ma wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne dla skóry: łagodzące, przeciwzapalne, odkażające. Silny antyoksydant. 


Więcej szczegółów



6,45 zł (Brutto)

  • 5 ml
  • 15 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Dojrzała, Naczynkowa, Normalna, Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta 
Działanie: Antyseptyczne, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwłupieżowe 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Cera poszarzała / zmęczona, Trądzik, Utrata jędrności 
Specjalna pielęgnacja ciała: Alergia, Egzema, Podrażnienia, Podrażnienia posłoneczne, Przykry zapach, Wykwity skórne 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łupież, Świąd skóry głowy 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Żele myjące, Peelingi do twarzy, Kremy i balsamy myjące, Olejki do mycia, Mgiełki, Maseczki, Kremy na szyję i dekolt, Kremy na noc, Kremy na dzień, Preparaty punktowe 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Żele pod prysznic, Sole do kąpieli, Płyny do kąpieli, Peelingi i scruby, Olejki do masażu , Olejki do kąpieli, Olejki do ciała, Okłady na ciało, Odżywki do paznokci, Mieszanki do kąpieli, Masła do ciała, Kremy do rąk, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Dezodoranty , Balsamy do ciała 
Wypróbuj w recepturach do włosów: mgiełki do włosów, Szampony, Olejki do włosów, Odżywki do włosów, Maski na włosy 
INCI:Lavandula Angustifolia Flower Oil
Jakość:100% naturalny
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0,891-0,901 g/ml
Zastosowanie:aromaterapia, kominki aromateraputyczne, kosmetyki, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, świece zapachowe
Przeciwwskazania:Unikaj kontaktu z oczami. Nie stosuj na skórę. Chroń przed dziećmi.
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu.
Kraj produkcji:Francja
INCI: Lavandula Angustifolia Flower Oil 
Jakość: 100% naturalny  
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna 
Zastosowanie: aromaterapia, kominki aromateraputyczne, kosmetyki, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, świece zapachowe 
Przeciwwskazania: Unikaj kontaktu z oczami. Nie stosuj na skórę. Chroń przed dziećmi.  
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. 
Kraj produkcji: Francja 
Typ skóry:Dojrzała, Naczynkowa, Normalna, Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta
Działanie:Antyseptyczne, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwłupieżowe
Specjalna pielęgnacja twarzy:Cera poszarzała / zmęczona, Trądzik, Utrata jędrności
Specjalna pielęgnacja ciała:Alergia, Egzema, Podrażnienia, Podrażnienia posłoneczne, Przykry zapach, Wykwity skórne
Specjalna pielęgnacja włosów:Łupież, Świąd skóry głowy
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Żele myjące, Peelingi do twarzy, Kremy i balsamy myjące, Olejki do mycia, Mgiełki, Maseczki, Kremy na szyję i dekolt, Kremy na noc, Kremy na dzień, Preparaty punktowe
Wypróbuj w recepturach do ciała:Żele pod prysznic, Sole do kąpieli, Płyny do kąpieli, Peelingi i scruby, Olejki do masażu , Olejki do kąpieli, Olejki do ciała, Okłady na ciało, Odżywki do paznokci, Mieszanki do kąpieli, Masła do ciała, Kremy do rąk, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Dezodoranty , Balsamy do ciała
Wypróbuj w recepturach do włosów:mgiełki do włosów, Szampony, Olejki do włosów, Odżywki do włosów, Maski na włosy
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0,891-0,901 g/ml

Lawenda (Angustifolia Lavender), z które pozyskiwane jest nasz w 100% naturalny olejek eteryczny, jest uprawiana w południowych regionach Francji. Tamtejsza lawenda ma silniejszy aromat, w porównaniu ze swoim śródziemnomorskim kuzynem, przez co uzyskany z niej olejek eteryczny jest najczęściej wybierany do produkcji kosmetyków (szczególnie zapachowych, jak balsamy, świece i mydła). Jego cudowny aromat doskonale koi nerwy, łagodzi stres i bóle głowy. Olejek powstaje metodą destylacji parą wodną. 

To jeden z najbardziej lubianych olejków eterycznych. Dlaczego? Przyjemnie pachnie, ma odświeżający, kwiatowy zapach i wprowadza cudowną, naturalną atmosferę do pomieszczeń. Działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo a także lekko przeciwbólowo i wspomaga układ odpornościowy.

Polecany do wszystkich rodzajów skóry, a szczególnie do cery tłustej i skłonnej do trądziku, dotkniętej egzemą, podrażnionej. Działa łagodząco, przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi świąd oraz wspomaga regeneracje naskórka. 

Dodawaj go do toników do cery ze skłonnością do przetłuszczania się. Stosuj w kremach na noc o działaniu regenerującym. Wykorzystaj w maseczkach i mgiełkach do włosów z tendencja do przetłuszczania i łupieżu. Koniecznie wzbogać swoje sole do kąpieli o olejek lawendowy i oddychaj pełną piersią, ładując swoje baterie i poprawiając odporność. 

Świetnie sprawdza się w olejkach do masażu, który ukoi obolałe mięśnie.

W telegraficznym skrócie działanie olejku lawendowego: przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, odkażające, rozkurczowe, pobudzające., w małych ilościach uspokajające, w większych pobudzające. 

Bibliografia:

  • Klaudyna Hebda, Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu. Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2014, s.39.
  • Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.12
  • Stacey Dugliss-Wesselman, Apteka domowa. Zadbaj o swoją skórę, włosy. ciało i dom naturalnymi metodami “krok po kroku’. Fundacja Źródła Życia, 2014. s.25.

Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olejek Lawendowy 100% francuski

Olejek Lawendowy 100% francuski

Olejek o 1001 zastosowań bardzo wysokiej jakości i skutecznym działaniu.

Poprawia nastrój, łagodzi kłopoty ze snem, ale przed wszystkim ma wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne dla skóry: łagodzące, przeciwzapalne, odkażające. Silny antyoksydant. 


Napisz opinię

Inne produkty