Ostatnio przeglądane

Obniżona cena! Olejek Mirrowy Powiększ

Olejek Mirrowy 10 ml

B_n_ol_mir_10

  • silne działanie przeciwbakteryjne
  • hamuje stany zapalne
  • działa pobudzająco
  • usuwa nieprzyjemny zapach
  • przyspiesza gojenie ran

Więcej szczegółów



Uwaga! Ostatnie egzemplarze!

48,30 zł (cena z VAT)

56,83 zł

-15%

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Mieszana, Tłusta, Trądzikowa, Skóra Mężczyzny, Normalna 
Działanie: Przeciwbakteryjne, Reguluje produkcję sebum, Przeciwłupieżowe, Przeciwzapalne 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Zaskórniki, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik 
Specjalna pielęgnacja ciała: Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Wykwity skórne, Przykry zapach 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łojotok, Łupież, Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS) 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Żele myjące, Maseczki, Preparaty punktowe 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Żele pod prysznic, Dezodoranty , Płyny do kąpieli, Maści, Kosmetyki do pielęgnacji stóp 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Szampony, Wcierki do skóry głowy 
INCI: Myrrhae, Oleum Myrrhae
Jakość:100% naturalny , Jakość kosmetyczna
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Substancja zapachowa
Uwagi:Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów. , W olejach może pojawić się osad na dnie butelki. Jest to ich naturalna cecha, nie wada produktu., Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przeciwwskazania:Omijaj okolice oczu
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej
INCI: Myrrhae, Oleum Myrrhae 
Jakość: 100% naturalny , Jakość kosmetyczna 
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Substancja zapachowa 
Uwagi: Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów. , W olejach może pojawić się osad na dnie butelki. Jest to ich naturalna cecha, nie wada produktu., Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przeciwwskazania: Omijaj okolice oczu 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej 
Typ skóry:Mieszana, Tłusta, Trądzikowa, Skóra Mężczyzny, Normalna
Działanie:Przeciwbakteryjne, Reguluje produkcję sebum, Przeciwłupieżowe, Przeciwzapalne
Specjalna pielęgnacja twarzy:Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Zaskórniki, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik
Specjalna pielęgnacja ciała:Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Wykwity skórne, Przykry zapach
Specjalna pielęgnacja włosów:Łojotok, Łupież, Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS)
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Żele myjące, Maseczki, Preparaty punktowe
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Żele pod prysznic, Dezodoranty , Płyny do kąpieli, Maści, Kosmetyki do pielęgnacji stóp
Wypróbuj w recepturach do włosów:Szampony, Wcierki do skóry głowy


Olejek mirra (Oleum Myrrha) uzyskuje się z żywicy mirrowej. Mirra miała zawsze duże znaczenie w medycynie i kosmetyce. Jest źródłem zapachu dla wyrobów kosmetycznych. Olejek eteryczny jest rozpuszczalny w spirytusie, silnie aromatyczny, barwy żółtawej, rzadziej występuje jasnobrunatny. Mirra jest pozyskiwana z gatunku balsamowiec mirra – Commiphora myrrha Nees (Engl.) = Commiphora molmol Engl.), rosnącego w Afryce. Balsamowiec przybiera formę drzewka lub krzewu, do 3 m wys. Wytwarza ciernie. Nacinanie kory powoduje wypływanie gumożywicy.Olejek mirrowy w trakcie przechowywania gęstnieje, a w nieszczelnych opakowaniach ciemnieje, a nawet zastyga i krystalizuje.

Skład:

Do składników olejku eterycznego należą: heerabolen, dipenten, pinen, limonen, meta krezol. Do seskwiterpenów olejku zaliczamy β-elemen, δ-elemen. W olejku są obecne furanoseskwiterpeny typu eudesmanu, elemanu, germakranu i gwajanu.

Działanie i zastosowanie:

Mirra zastosowana w kosmetyce usuwa nieprzyjemny zapach potu. Hamuje wydzielanie łoju. Niszczy bakterie ropne i trądzikowe. Przyśpiesza gojenie grudek i krostek trądzikowych. Obkurcza rozszerzone pory. Działa podjędrniająco na skórę. Mirra działa zabójczo na roztocze.


Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Napisz opinię

Olejek Mirrowy 10 ml

Olejek Mirrowy 10 ml

  • silne działanie przeciwbakteryjne
  • hamuje stany zapalne
  • działa pobudzająco
  • usuwa nieprzyjemny zapach
  • przyspiesza gojenie ran

Napisz opinię

Inne produkty