Brak produktów
Wypróbuj nowy emulgator wysokiej...
Wypróbuj nowy emulgator wysokiej klasy, który pomoże Ci stworzyć wymarzony, domowy kosmetyk. Jest on prosty w użyciu, w 100 % naturalny i o intensywnie nawilżających dla skóry właściwościach.
INCI: | Cetearyl glucoside, Sorbitan Olivate, Cetearyl alcohol |
Jakość: | Wegański, 100% naturalny |
Formuła: | Bez sztucznych barwników, Bez silikonów, Bez parabenów, Bez PEG-ów |
Postać: | Drobne woskowe płatki |
Zapach: | delikatny, charakterystyczny |
Kolor: | Kość słoniowa |
Rozpuszczalność: | w wodzie, w alkoholu |
Przechowywanie: | Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej |
Typ skóry: | Wrażliwa, Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Sucha, Skóra Mężczyzny, Odwodniona, Normalna, Naczynkowa, Mieszana, Dojrzała |
Działanie: | Odżywiające, Nawilżające |
Specjalna pielęgnacja twarzy: | Cera poszarzała / zmęczona, Cera odwodniona i napięta |
Naturalny, lekki, wysokiej klasy emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze do tworzenia delikatnych emulsji typu O/W. Jego receptura opiera się na bazie włoskiej oliwy z oliwek, która zapewni kosmetykowi działanie nawilżające i zmiękczające typowe dla emolientów.
Dzięki Naturalnemu Emulgatorowi z Oliwy możliwe jest tworzenie kosmetyków, które są przyjemne w dotyku i łatwo się rozsmarowują, nawet jeśli zawierają duża ilość substancji oleistych.
Użyj go w domowych recepturach Twoich kosmetyków - wystarczy jedynie podgrzać fazę tłuszczową, dodać do niej emulgator i połączyć z podgrzaną fazą wodną.
W czym tkwi jego sekret?
Jego specyficzna budowa i formuła. Emulgator podczas powstawania emulsji tworzy ciekłe kryształy o podobnej strukturze co te występujące w naturalnej skórze. Dzięki temu podobieństwu świetnie poprawia jej elastyczność i nawilżenie.
Jego zalety:
Produkt składa się z bardzo łagodnych środków powierzchniowo czynnych;
Kremy i mleczka możesz tworzyć przez proste dostosowanie ilości stężenia emulgatora;
Wystarczą małe ilości emulgatora do emulgowania olejów i innych substancji lipofilnych;
Do receptur możesz używać szeroki zakres olejów kosmetycznych, w tym mineralnych, roślinnych, olejów silikonowych, bez wpływu na stabilność emulsji;
Emulsje stworzone z na bazie Naturalnego Emulgatora z Oliwy cechują się stabilnością i trwałością nawet przy wysokich lub niskich temperaturach oraz dobrą odpornością na wodę, dzięki tworzeniu hydrofobowej powłoki na ich powierzchni.
Wypróbuj go w recepturach na:
kremy na dzień i na noc
emulsje do ciała
balsamy nawilżające
balsamy do opalania i po opalaniu
kosmetyki oczyszczające
Jak stosować?
Dodaj Naturalny Emulgator z Oliwy do fazy tłuszczowej Twojej receptury. Podgrzej ją do 70ºC. Następnie do tej samej temperatury podgrzej fazę wodną. Połącz obie fazy energicznie mieszając, do ich całkowitego połączenia. Po ochłodzeniu mieszanki do 35ºC możesz dodać do niej składniki wrażliwe na temperaturę.
Sugerowane stężenie: 3-6%
Bardzo dobry produkt
w końcu przyszedł czas na recenzję :) produkt oceniam bardzo dobrze. Krem zrobiony na jego bazie nie rozwarstwia się i ma miłą, aksamitną konsystencję. Dobrze połączył się z fazą olejową przy udziale olei i maseł. Krem byłam w stanie zrobić mieszając tylko szpatułką, bez użycia spiniacza. Jest bardzo podobny do olivem 1000 którego wcześniej używałam ale odnoszę wrażenie że szybciej się topi i wolniej gęstnieje ale może to tylko wrażenie.
Ogólnie polecam :)
Ufam mu
Używam tylko tego emulagatora we wszystkich swoich recepturach zarówno w delikatnych emulsjach, kremach czy balsamach. Emulagator po dobrym rozpuszczeniu daje stabilną emulsje. Mam już trochę doświadczeń z tym emulgatorem i wiem że musi być bardzo dobrze rozpuszczony (do temp 70C). Podczas podgrzewania mieszam fazę tłuszczową, by kryształy emulgatora dobrze się rozpuściły. Niestety nie widać tego "gołym okiem". Miałam już przypadek, że po zakupie nowej partii surowca kierując się zasadą (sprawdzającą się wcześniej), że kiedy nie wydać już żadnych drobinek, emulgator jest już rozpuszczony i spotkała mnie przykra niespodzianka, bo podczas łączenia tłuszczu z fazą wodną nastąpiła "ziarnistość" obie fazy oddzielały się (mimo, że miały tą samą temperaturę). Na szczęście ani w fazie wodnej ani tłuszczowej nie było składników wrażliwych na wysoką temperaturę, więc powtórzyłam proces podgrzewania. Tym razem dokładnie mieszając i doprowadzając mieszaninę do temperatury 70C. Po tym jeszcze raz przystąpiłam do miksowania całości i udało się. Na podstawie tego doświadczenia zawsze stosuję trzy zasady podczas rozpuszczania tego emulgatora: 1) Pomału podgrzewaj fazę tłuszczową, 2) Cały czas mieszaj fazę tłuszczową podczas podgrzewania. 3) Sprawdż czy faza tłuszczowa osiągnęła 70C i jeszcze chwilke mieszaj celem ujednolicenia tłuszczy z roztopionymi kryształami emulgatora. Oczywiście do roztopionej fazy tłuszczowej dodaję fazę wodną o tej samej temperaturze :).