Ostatnio przeglądane

Alkohol Cetylowy

Wzbogać swoje domowe laboratorium o alkohol cetylowy! Dodaj go do naturalnych kosmetyków, aby Twoja skóra stałą się bardziej miękka, gładka i nawilżona.
Alkohol cetylowy to zagęszczacz, który stabilizuje emulsję. Doskonale komponuje się z naszymi emulgatorami!

Wypróbuj go w recepturach kremów, balsamów i szamponów.

Więcej szczegółów



2,25 zł (cena z VAT)

4,50 zł

-50%

  • 10g
  • 50g
  • 100 g
  • 1000 g

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Normalna, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność 
Specjalna pielęgnacja włosów: Wypadanie włosów, Włosy przesuszone 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Kremy do rąk 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Maski na włosy, Szampony, Odżywki do włosów 
INCI:Cetyl Alcohol
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Stabilizator, Substancja zagęszczająca
Postać:białe płatki
INCI: Cetyl Alcohol 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Stabilizator, Substancja zagęszczająca 
Postać: białe płatki 
Typ skóry:Normalna, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność
Specjalna pielęgnacja włosów:Wypadanie włosów, Włosy przesuszone
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Kremy do rąk
Wypróbuj w recepturach do włosów:Maski na włosy, Szampony, Odżywki do włosów

Alkohol tłuszczowy?

Alkohol cetylowy został odkryty w 1817 roku przez francuskiego chemika Michael’a Chevreul’a. Był jednym z pierwszych znanych alkoholi, który został wyizolowane z tkanki tłuszczowej. Alkohol cetylowy pozyskiwano z oleju wieloryba stąd jego nazwa łacińska - tłuszcz wielorybi to Cetus.

Dziś żaden wieloryb nie ucierpi na produkcji alkoholu cetylowego:) Uzyskuje się go z innych źródeł tłuszczów, takich jak ropa naftowa, olej palmowy, kokosowy lub inne oleje roślinne. Występuje w postaci białego, woskowej substancji stałej.

A jednak nawilża....

Akohol cetylowy kojarzy Ci się zapewne z produktem, który wysusza skórę. Automatycznie chcesz go dołączyć do rodziny alkoholi etylowych. Nic bardziej mylnego! Alkohol cetylowy jest pozyskiwany z tłuszczu, więc ma działanie nawilżające - wiąże wodę pozostawiając na skórze i włosach barierę ochronną, która zapobiega utracie wilgotności.


Kiedy w naszym naturalnym kosmetyku zabraknie alkoholu cetylowego to zbyt szybko będzie się on wchłaniał w skórę. Pozostanie na niej wodny film oddzielony od kremu. Dodaj go do balsamu lub kremu, aby przedłużyć jego wchłanianie, dzięki temu Twoja skóra będzie intensywniej nawilżona.



Co daje Twojemu kosmetykowi?

Alkohol cetylowy to powszechnie stosowany w kosmetykach środek zagęszczający, który umożliwia stworzenie stabilnej emulsjiDziała jak środek zmiękczający, środek emulgujący i środek zagęszczający. Zastosowany w kosmetyku sprawia, że lepiej się wchłania i łatwiej rozprowadza. Jako środek zagęszczający i środek powierzchniowo czynny, pomaga zmieniać lepkość i gęstość Twojego kosmetyku oraz zwiększa zdolność pienienia się niewodnych (np. płyny) i wodnych roztworów (np. szamponu). Pomaga regulować konsystencję produktów ciekłych.

Ponieważ alkohol cetylowy może przyciągać i odpychać wodę, to często stosowany jest w produktach do pielęgnacji, które mają za zadanie nawilżyć suchą, szorstką, łuszcząca się skórę. Twoja skóra staje się sucha, gdy następuje w niej utrata wody. Alkohol cetylowy pomaga wyciągnąć wilgoć z powrotem w skórę.


Dodanie alkoholu cetylowego podczas rozpuszczania maseł podnosi ich temperaturę topnienia.


Jak stosować

Rozpuść alkohol cetylowy w temperaturze 60°C - 70°C w fazie olejowej swojego naturalnego kosmetyku. Upewnić się, że całkowicie połączył się z Twoją fazą tłuszczową, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia ziarnistości w końcowym preparacie.

Alkohol cetylowy jest doskonałym uzupełnieniem emulgatorów - Bazy Samoemulgującej i Naturalnego Emulgatora z Oliwy typu O/W. Połączenie go z jednym z tych emulgatorów pomaga stabilizować emulsję.


Uwaga:
Alkohol cetylowy jest powszechnie stosowanym składnikiem kosmetyków polecanym również dla skóry wrażliwej. Jednak w bardzo rzadkich przypadkach może powodować niewielkie podrażnienia lub wybielenie skóry. Najlepiej, przy wrażliwej skórze, przeprowadzić test alergiczny z dowolnym produktem zawierającym tę substancję, szczególnie przy takich schorzeniach skóry skóry, jak trądzik różowaty lub łuszczycy.

SUGEROWANE STĘŻENIE: 2-5%

Napisz opinię

Alkohol Cetylowy

Alkohol Cetylowy

Wzbogać swoje domowe laboratorium o alkohol cetylowy! Dodaj go do naturalnych kosmetyków, aby Twoja skóra stałą się bardziej miękka, gładka i nawilżona.
Alkohol cetylowy to zagęszczacz, który stabilizuje emulsję. Doskonale komponuje się z naszymi emulgatorami!

Wypróbuj go w recepturach kremów, balsamów i szamponów.

Napisz opinię

Inne produkty