Ostatnio przeglądane

Owoce Goji BIO Powiększ

Owoce Goji BIO 250 g

F_owo_goj_250

  • znany superfood
  • bogate źródło witamin i minerałów, białka i błonnika

Więcej szczegółów



20,66 zł (cena z VAT)

Dodaj do listy życzeń

INCI:Lycium barbarum
Jakość:Jakość spożywcza, 100% naturalny
Najlepiej zużyć przed końcem:31.12.2017
INCI: Lycium barbarum 
Jakość: Jakość spożywcza, 100% naturalny  
Najlepiej zużyć przed końcem: 31.12.2017 

Suszone Jagody Goji - Lycium barbarum

Owoce GOJI ( Kolcowój pospolity) - roślina z rodziny psiankowatych. Kolcowój pochodzi z gór Himalajów, stamtąd wraz ze sztormem, jego nasiona przeniosły się do Ameryki Północnej i dalej do Europy. W Azji dobroczynne właściwości jagód goji znane są już od dwóch tysięcy lat. Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie. Kolcowój osiąga wielkość od 1m do 3 metrów wysokości, jego gałązki pokrywają kolce, liście natomiast są długie, grube, koloru szarozielonego.Owoce kolcowoju mają kształt podłużny.Te zaledwie dwucentymetrowe owoce są bardzo delikatne, dlatego zrywa się je ręcznie. Ich przyjemny, słodki smak pozwala na jedzenie goji prosto z drzewa, natomiast suszone jagody kolcowoju są świetną przekąską. Jagody Goji są uważane, za żywność funkcjonalną.

 

SKŁAD:

- węglowodany ( 68% masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)

- białka ( 12% masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)

- tłuszcze ( 10% masy suszonych jagód goji stanowią tłuszcze)

- błonnik ( 10% masy suszonych jagód goji stanowi błonnik)

- 11 minerałów oraz 22 minerały śladowe

- polisacharydy – wzmacniają system immunologiczny

- zeaksantyna- substancja antyoksydacyjna, wzmacniająca wzrok

- witamina B1, B2, B6, E oraz jest naturalnym, bogactwem witaminy C.

- betakaroten

 

DZIAŁANIE:

Kora i jagody zawierają betasitosterol, który może zapobiec absorpcji cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Lycium barbarum polisacharyd (LBP) hamuje rozwój białaczki HL-60 komórek i zwiększa ekspresję interleukiny-2 i czynnik martwicy nowotworu alfa.

Spożywanie goji wspomaga budowę nowych komórek oraz regenerację tych zniszczonych, działa wzmacniająco na stawy i kości, poprawia wzrok dzięki obecność zeaksantyny. Działa antyrakowo i odtruwa wątrobę. Poprawia nastrój, likwiduje zmęczenie i usprawnia pamięć.

 

ZASTOSOWANIE:

niedkorwistość, oparzenia, kaszel, sedacja, zapalenia, bóle, infekcje skórne, zwiększenie ostrości widzenia, otyłość

Dawkowanie:

Owoce Goji spożywa się najczęsciej ugotowane ale również suszone. Jagody goji mogą być dodatkiem do napojów i wszelkich posiłków – są popularnym składnikiem zup oraz warzywnych potraw z ryżem. Dobowa dawka suszonych owoców wynosi ok. 15 – 30 g.

Żywność funkcjonalna to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, składniki mineralne pro i prebiotyki, witaminy i inne. Dzięki nim wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i ogólne funkcjonowanie organizmu.To prawdziwe skin food.

Inspirują nas słowa Hipokrates ” Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

Uważamy, że najlepszym lekarstwem i jednocześnie kosmetykiem jest pożywienie. Skóra jako nasz największy organ musi być traktowana z troską i rozwagą. Wybieraj do pielęgnacji takie składniki, które możesz także spożywać. Gwarantuje Ci to wyjątkową czystość produktu i bezpieczeństwo.

Napisz opinię

Owoce Goji BIO 250 g

Owoce Goji BIO 250 g

  • znany superfood
  • bogate źródło witamin i minerałów, białka i błonnika

Napisz opinię