Brak produktów
działają moczopędnie usuwa szkodliwe...
Z_bez_cza_ow_100
Jakość: | 100% naturalny |
Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) – gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), dawniej zaliczany był także do rodziny bzowatych (Sambucaceae) lub przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Inne zwyczajowe nazwy polskie: bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka.
DZIAŁANIE:
Zawarte w kwiatach bzu substancje czynne działają moczopędnie. Dzięki nim usunięte zostają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Substancje te powodują jednak również obfite poty. Ta właściwość może być przydatna w leczeniu chorób przebiegających gorączkowo oraz przy przeziębieniach. W tym drugim przypadku, w przypadkach angin i zapaleń gardła, wyciągi z kwiatów czarnego bzu można stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła. Tego typu wyciągi możemy też używać do przemywania spojówek w przypadkach zapaleń, a także do zdrowotnych i kosmetycznych kąpieli. Warto również wiedzieć, że wyciągi z kwiatów bzu czarnego działają uszczelniająco na naczynia włosowate, zapobiegając ich nadmiernej łamliwości.
Kwiaty działają: moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo.
ZASTOSOWANIE:
gorączka, przeziębienie, problemy z oddawaniem moczu, stany zapalne gardła, polepsza ukrwienie,
W kosmetyce:
Czarny bez znajduje zastosowanie przede wszystkim w postaci kąpieli i maseczek. Kwiaty mają działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwwysiękowe, antyseptyczne i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Tonik z kwiatów czarnego bzu polecany jest do każdej cery, a zwłaszcza starzejącej się i ziemistej. Wygładza i zmiękcza skórę, wybiela piegi oraz łagodzi oparzenia słoneczne. Kwiaty działają bardzo korzystnie także na cerę tłustą i mieszaną oraz w przypadku kruchych naczyń krwionośnych. Napar z kwiatów czarnego bzu polecany jest również do mycia i płukania włosów suchych. Natomiast odwar można wykorzystywać do pielęgnacji włosów czarnych w celu pogłębienia ich barwy.
W kuchni:
Również kwiaty czarnego bzu znalazły swoje zastosowanie w kuchni. Przykładem jest syrop kwiatowy, stanowiący smaczny dodatek do koktajli ziołowych. Do jego przygotowania potrzeba około 30 świeżych kwiatostanów, które należy zalać podgrzanym syropem, przyrządzonym z 1 l wody i 1 kg cukru z dodatkiem niewielkiej ilości kwasku cytrynowego lub całej pokrojonej w plastry cytryny. Po 12 godzinach syrop zlewa się do butelek lub słoików. Ponadto kwiaty czarnego bzu mogą być wykorzystane jako dodatek do deserów, do produkcji octu ziołowego oraz wina.
DAWKOWANIE:
Odwar:
Przygotowujemy go w następujący sposób: do odpowiedniego naczynia wrzucamy 1 łyżkę suszonych kwiatów i zalewamy ją 1 szklanką wody, a następnie gotujemy przez 5-10 minut bez przykrycia. Pijemy po ostudzeniu i przecedzeniu w 2-3 porcjach w ciągu dnia w przypadkach grypy czy przeziębienia.
Napar:
Do szklanki wrzucamy 1 łyżkę kwiatów i zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy o zostawiamy na około kwadrans. Po upływie czasu tego przecedzamy. Pijemy w 2-3 porcjach. Tego typu napar warto stosować do płukania ust, gardła, a także przy przemywaniu spojówek oczu. Napar ten możemy używać do inhalacji w przypadku kataru (zatkany nos). Napary z kwiatów czarnego bzu pijemy także w przypadkach zakażeń układu moczowego.
Brak komentarzy
Bądź na bieżąco