Ostatnio przeglądane

Ekstrakt z Wierzby Białej 15% salicyny

Dołącz do receptur kosmetycznych przeciwzapalne, rozjaśniające i oczyszczające właściwości ekstraktu z wierzby białej.

Dzięki wysokiej zawartości salicyny (15%) sprawdzi się w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej, z zaskórnikami, czy starzejącej się.

Wypróbuj go również w recepturach szamponów do włosów przetłuszczających się.

Naturalna pielęgnacja każdego dnia...

Więcej szczegółów



6,03 zł (cena z VAT)

  • 5g
  • 10g
  • 25g

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Odwodniona, Naczynkowa, Dojrzała 
Działanie: Złuszczające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające, Rozjaśniające, Reguluje produkcję sebum, Przywracające blask, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Zmarszczki głębokie i mimiczne, Zaskórniki, Utrata jędrności, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik, Nierównomierny koloryt, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona 
Specjalna pielęgnacja ciała: Podrażnienia 
Specjalna pielęgnacja włosów: Włosy przetłuszczające się 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Żele myjące, Sera do twarzy, Płyny do demakijażu, Peelingi do twarzy, Kremy na noc, Kremy na dzień, Toniki, Preparaty punktowe, Kremy i balsamy myjące 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Szampony 
INCI: Salix Alba Bark Extract
Jakość:100% naturalny
Typ produktu:Ekstrakt suchy
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Eksfoliant
Postać:Proszek
Zapach:charakterystyczny
Rozpuszczalność:w wodzie, w alkoholu
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu.
Kraj produkcji:Chiny
Termin przydatności:Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.
INCI: Salix Alba Bark Extract 
Jakość: 100% naturalny  
Typ produktu: Ekstrakt suchy 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Eksfoliant 
Postać: Proszek 
Zapach: charakterystyczny 
Rozpuszczalność: w wodzie, w alkoholu 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. 
Kraj produkcji: Chiny 
Termin przydatności: Jest dłuższy niż 3 miesiące, w przeciwnym razie widniałaby tu dokładna data a cena produktu byłaby promocyjna. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą telefoniczną lub mailową. Nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw.  
Typ skóry:Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Odwodniona, Naczynkowa, Dojrzała
Działanie:Złuszczające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające, Rozjaśniające, Reguluje produkcję sebum, Przywracające blask, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne
Specjalna pielęgnacja twarzy:Zmarszczki głębokie i mimiczne, Zaskórniki, Utrata jędrności, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik, Nierównomierny koloryt, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona
Specjalna pielęgnacja ciała:Podrażnienia
Specjalna pielęgnacja włosów:Włosy przetłuszczające się
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Żele myjące, Sera do twarzy, Płyny do demakijażu, Peelingi do twarzy, Kremy na noc, Kremy na dzień, Toniki, Preparaty punktowe, Kremy i balsamy myjące
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała
Wypróbuj w recepturach do włosów:Szampony

Ekstrakt z kory wierzby białej stosowany był już 2000 lat temu przez Starożytnych Chińczyków. Szczególnie ceniony był za swoje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Dzisiejsza nauka znalazła więcej zastosowań dla ekstraktu. Sekret tego naturalnego surowca tkwi w wysokie zawartości salicyny (15%).

Ekstrakt z wierzby białej  zawiera glikozydy salicynowe (salicynę, salikortynę, salirepozyd, populinę, salidrozyd, fraglinę), garbniki, flawonoidy i fenokwasy w tym kwas salicynowy, kawowy, p-kumarowy. 

Salicyna działa przeciwzapalnie,  garbniki - ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.*

Co to oznacza dla skóry?

Ekstrakt sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, z zaskórnikami, naczynkowej i starzejącej się. To łagodniejsza forma kwasu salicylowego. Mniej inwazyjna i łatwiejsza w użyciu. W przeciwieństwie do kwasu, ekstrakt z kory wierzby rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Można bez problemu przygotować z jego udziałem toniki do twarzy, sera na zaskórniaki, kremy rozjaśniające, przeciwstarzeniowe, czy kosmetyki oczyszczające skórę.

Dla kogo?

  • Jego działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i ściągające sprawdzi się u posiadaczy cery tłustej, trądzikowej i problematycznej. Ekstrakt pomoże złagodzić stany zapalne na skórze oraz zmniejszyć wydzielanie łoju.

  • Ekstrakt uszczelnia naczynia włosowate, dlatego nadaje się do pielęgnacji cery naczynkowej.

  • Wspomaga złuszczanie i oczyszczanie skóry. Skóra po zabiegu złuszczającym pobudzana jest do produkcji nowych komórek, dzięki czemu wygląda młodziej, promiennej i łatwej przyjmuje składniki aktywne zawarte w kosmetykach. Zabieg oczyszczający z ekstraktem z kory wierzby białej pomaga pozbyć się zaskórników.

  • Dzięki właściwościom ściągającym i oczyszczającym ekstrakt może być dodany do receptur szamponów dla włosów przetłuszczających się.

Uwagi:

  • Salicyna (jak kwas salicyniowy) może powodować podrażnienia. Najlepiej zacząć od mniejszego stężenia ekstraktu w recepturach i zwiększać je w miarę przyzwyczajenia się skóry.
  • Ekstrakt z Kory wierzby ma intensywny, wyczuwalny zapach. W kosmetykach można go złagodzić olejkami eterycznymi.


*E.Lamer-Zarawska, B.Kowal-Gierczak, J.Nidworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa,2017,2012, Wydanie I, s.384

Rozjaśniające serum przeciw zaskórnikom: wymieszaj 1 g (ok 1/3 łyżeczki ekstraktu), 2 ml d-pantenolu, 12 ml kwasu hialuronowego 1% i 15 ml hydrolatu z zielonej herbaty. Przelej do butelki z ciemnego szkła 30 ml z pipetą. Wstrząśnij do połączenia się składników. Stosuj na oczyszczoną cerę na noc.

Napisz opinię

Ekstrakt z Wierzby Białej 15% salicyny

Ekstrakt z Wierzby Białej 15% salicyny

Dołącz do receptur kosmetycznych przeciwzapalne, rozjaśniające i oczyszczające właściwości ekstraktu z wierzby białej.

Dzięki wysokiej zawartości salicyny (15%) sprawdzi się w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej, z zaskórnikami, czy starzejącej się.

Wypróbuj go również w recepturach szamponów do włosów przetłuszczających się.

Naturalna pielęgnacja każdego dnia...

Napisz opinię

Inne produkty