PRODUCENCI

Znajdź nas na Facebook

PEŁNA OFERTA

S5 Box

Logowanie / Rejestracja






dotpay_b5_145x252

Główna Kompedium Twoje ciało Witaminy w kosmetyce: WITAMINA E
Witaminy w kosmetyce: WITAMINA E
EEE... nas po prostu zadziwia!!

  Andżelika Barłóg | 2007-06-14

  PIekna Cera!!
Zapraszamy do cyklu artykułów o tym, jak działają witaminy w kosmetykach i kosmeceutykach, jakie mają zastosowanie w dermatologii estetycznej, gdzie możemy je spotkać w codziennym pożywieniu oraz jaki jest ich wpływ na włosy, paznokcie i skórę.
Witamina E jest dość często stosowaną witaminą w kosmetyce. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Wiele związków wykazuje aktywność tej witaminy. Mają one bardzo zbliżoną budowę strukturalną, która składa się z układu pierścieniowego będącego 6-chromanolem i łańcucha bocznego zawierającego 16 atomów węgla.

Można wyróżnić dwie grupy związków o podanej budowie: tokoferole o nasyconym łańcuchu bocznym i tokotrienole o nienasyconym łańcuchu bocznym. Największą aktywność biologiczną i największe znaczenie praktyczne mają tokoferole, a spośród nich α-tokoferol, dlatego potocznie witamina E zwana jest tokoferolem.
Witamina ta bogato występuje w różnych olejach roślinnych, szczególnie w oleju z zarodków pszenicy. Występuje również w warzywach takich jak: groch, marchew, sałata, szparagi oraz w nabiale: jajach, margarynie, maśle, jak również w algach, migdałach, orzechach ziemnych, owocach dzikiej róży, kwiatach lipy.

Ma ona bardzo szerokie działanie. Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu może neutralizować wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę w tkance łącznej skóry właściwej. Destrukcyjne działanie wolnych rodników powoduje bowiem utratę elastyczności i sprężystości skóry, co w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia powstawania zmarszczek, a tym samym postępowania procesu starzenia komórek skóry. Witamina E łatwo wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami, lecz w przeciwieństwie do składników tkanki nie ulega przekształceniu w kolejny reaktywny rodnik. Produktem tej reakcji jest, niegroĹşna dla organizmu, rodnikowa forma tej witaminy. W ten sposób więc zostaje zatrzymany proces destrukcji komórek. Rodnik witaminy E w organizmie może rozłożyć się do zupełnie neutralnych, nieszkodliwych związków chemicznych. Witamina ta może zostać zregenerowana do aktywnej przeciwrodnikowej formy za pomocą witaminy C. Dzięki działaniu przeciwrodnikowemu tokoferole chronią lipidy cementu komórkowego i fosfolipidy błon komórkowych. Uzupełniają również braki w strukturach lipidowych warstwy rogowej naskórka. Powodują także spadek utraty wody, a tym samym zwiększają poziom nawilżenia skóry, co sprawia, że naskórek jest bardziej elastyczny i miękki.
Witamina E łagodzi podrażnienia i nadmierną wrażliwość wywołaną promieniowaniem UVB.

Omawiana witamina przeciwdziała stanom zapalnym i przyspiesza gojenie ran, efektywnie oddziałując na odtwarzanie nowej tkanki. Wpływa na wszystkie etapy gojenia rany: hamuje powstawanie stanów zapalnych wywołanych zranieniem, normalizuje powstawanie kolagenu, powstrzymując w ten sposób zbyt duży wzrost tkanki łącznej i jej tzw. sieciowanie, czyli tworzenie zgrubień zwanych bliznami. Zahamowanie tego procesu powoduje ładne gojenie rany i zmniejszanie powstającej blizny. Witamina E stosowana jest w leczeniu skutków zbyt długiego opalania lub też urazów wywołanych czynnikami mechanicznymi, jak i termicznymi.
Witamina ta działa odżywczo na naczynia kapilarne skóry, poprawiając tym samym ukrwienie skóry i zmianę jej kolorytu. Przyspiesza ponadto procesy regeneracyjne skóry, co w efekcie poprawia jej kondycję. Wpływa również korzystnie na włosy. Kumuluje się w nich, poprawiając ich strukturę. Ilość kumulowanej witaminy E we włosach rośnie z wielkością ich zniszczenia.

Witamina ta jest również naturalnym konserwantem. Chroni składniki kosmetyku przed rozkładem.

Wszechstronne działanie witaminy E jest bardzo praktyczne i szeroko wykorzystywane do ochrony skóry, włosów, jak i samego kosmetyku. Już po kilku godzinach od zastosowania dochodzi do zahamowania zmian rumieniowych, stąd tak często dodawana jest do kosmetyków regenerujących skórę po opalaniu. Jej obecność w preparatach do opalania z faktorem SPF może nawet dwukrotnie zwiększyć wartość faktora.

 http://www.arkanakosmetologii.pl