Ostatnio przeglądane

Obniżona cena! Olej Żywokostowy Powiększ

Olej Żywokostowy - macerat

Ceniony od wieków za działanie przeciwbólowe, łagodzące i regenerujące. 

Absolutny must have domowej apteczki!

Polecany na bóle stawów, obrzęki, siniaki, rwę kulszową, bóle kręgosłupa... Nieoceniony składnik domowych olejów do masażu i receptur kosmetycznych.

Pobudza, ujędrnia i wzmacnia skórę.

Letni Festiwal Surowców Kosmetycznych
Letni Festiwal Surowców Kosmetycznych  -21% promocja trwa do 31.08.2019 r. lub do wyczerpania zapasów.

Więcej szczegółów



10,71 zł (Brutto)

13,55 zł

-21%

  • 50 ml
  • 100 ml
  • 250 ml
  • 1000 ml
  • 5000 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Tracąca jędrność, Sucha, Naczynkowa, Dojrzała 
Działanie: Antyseptyczne, Natłuszczające, Ściągające, Łagodzące, Ujędrniające, Przeciwzapalne, Poprawia elastyczność, Nawilżające, Antycellulitowe 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Podrażnienia, Cienie i obrzęki 
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczenie/pękanie, Opuchlizna, Obrzęki, Egzema, Cellulit, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Brak elastyczności, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Sera do twarzy, Sera pod oczy, Maseczki 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Olejki do masażu , Olejki do ciała, Okłady na ciało, Kremy do rąk 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Olejki do włosów, Maski na włosy 
INCI:Symphytum Officinale Leaf in Helianthus Annuus Seed Oil
Jakość:Wegański, 100% naturalny
Typ produktu:Macerat olejowy
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Emolient
Postać:Olej
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0.903 – 0.930 g/ml
Zastosowanie:kosmetyki
Sposób użycia:Surowiec można łączyć z innymi olejami lub dodawać do kosmetyków. Przykładowe przepisy znajdziesz w zakładce PRZEPISY. SUGEROWANE STĘŻENIE: 1-99%
Uwagi:W olejach może pojawić się osad na dnie butelki. Jest to ich naturalna cecha, nie wada produktu., Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów.
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej
Kraj pochodzenia:Wielka Brytania
INCI: Symphytum Officinale Leaf in Helianthus Annuus Seed Oil  
Jakość: Wegański, 100% naturalny  
Typ produktu: Macerat olejowy 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Emolient 
Postać: Olej 
Zastosowanie: kosmetyki 
Sposób użycia: Surowiec można łączyć z innymi olejami lub dodawać do kosmetyków. Przykładowe przepisy znajdziesz w zakładce PRZEPISY. SUGEROWANE STĘŻENIE: 1-99% 
Uwagi: W olejach może pojawić się osad na dnie butelki. Jest to ich naturalna cecha, nie wada produktu., Partie surowców mogą znacznie różnić się od siebie wyglądem i zapachem - zależnie od czasu zbiorów, terenu upraw oraz ilości opadów.  
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej 
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania 
Typ skóry:Tracąca jędrność, Sucha, Naczynkowa, Dojrzała
Działanie:Antyseptyczne, Natłuszczające, Ściągające, Łagodzące, Ujędrniające, Przeciwzapalne, Poprawia elastyczność, Nawilżające, Antycellulitowe
Specjalna pielęgnacja twarzy:Podrażnienia, Cienie i obrzęki
Specjalna pielęgnacja ciała:Łuszczenie/pękanie, Opuchlizna, Obrzęki, Egzema, Cellulit, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Brak elastyczności, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS)
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Sera do twarzy, Sera pod oczy, Maseczki
Wypróbuj w recepturach do ciała:Olejki do masażu , Olejki do ciała, Okłady na ciało, Kremy do rąk
Wypróbuj w recepturach do włosów:Olejki do włosów, Maski na włosy
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0.903 – 0.930 g/ml

Żywokost - cudowne zioło. Wypróbuj i dowiedz się dlaczego to jeden z najczęściej kupowanych surowców w naszym sklepie:)

Jego charakterystyczna nawa wskazuje na zastosowanie - “żywi kości”. Od starożytności wierzono, że roślina ta pomaga na problemy z tkanką kostną - wspomagając ją w odbudowie. Żywokost był stosowany na bolące stawy, bóle kolan i stłuczenia. Używano go na opuchnięcia i podczas przyspieszenia regeneracji złamań kości. Pomagał na bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, czy rwę kulszową.

Skąd te właściwości? Żywokost zawiera duża ilość allantoiny, która przyspiesza regenerację komórek skóry działając również przeciwzapalnie. Żywokost zawiera kleje roślinne, które łagodzą, koją i uśmierzają ból a także garbniki (do 6,5%), które działają przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.

Olej w ekopielęgnacji.

Stosując olej żywokostowy na skórę odczujesz jego rozgrzewające i pobudzające działanie. Warto wykorzystać jego właściwości w domowych preparatach antycellulitowych, ujędrniających skórę, czy w serach po oczy i do twarzy. Olej pomaga zredukować zmarszczki i pobudza mikrocyrkulację skóry. Stanie się dzięki niemu napięta, nawilżona i promienna.

Wyciąg z korzenie żywokostu łagodzi i regeneruje, dlatego sprawdza się w pielęgnacji suchej, wrażliwej, zniszczonej skóry. Wcierki z żywokostu można stosować na podrażnioną skórę głowy i suche oraz zniszczone włosy.

Domowy must have

Macerat warto przygotować w domu i trzymać w apteczce:) Szczególnie w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Ruch, mimo że bardzo zdrowy, powoduje urazy a częste treningi bolesne zakwasy i bóle mięśni. Olej żywokostowy to wymarzony olej do masażu. Połącz go z wybranym olejkiem eterycznym lub gotową mieszanką.

Żywokost macerowany jest w oleju słonecznikowym. 


Olej żywokostowy:

  • łagodzi stany zapalne kończyn, stawów,
  • zmniejsza obrzęk, redukując zaczerwienienie, swędzenie,
  • łagodzi ból
  • używany jest także łagodząco przy siniakach, zwichnięciach, skręceniach, naciągnięciu ścięgien.


Olej żywokostowy jest bardzo skuteczny w redukowaniu bólu w rwie kulszowej, a także innych dolegliwościach nerwów.

Jak używać?

Należy wmasowywać niewielką ilość oleju żywokostowego regularnie przynajmniej 3 razy dziennie w obolałe miejsce. Przeciwwskazania: olej żywokostowy nie wolno stosować wewnętrznie ani na złamania otwarte, podrażnioną skórę, rany. Po wtarciu oleju zaleca się nałożenie gazy lub bandażu i pozostawienie na 3 godziny.

Żywokost w literaturze:

"Nazwa rośliny wskazuje na jej działanie, żywokost przyspiesza bowiem gojenie złamań. Zioło opisywał opisywał grecki medyk Dioskurides. W starożytności lekarze stosowali je do leczenia krwioplucia, złamań kości, sińców i ran. Uważano, że roślina ma cudowną moc. Również w medycynie ludowej leczono nią złamania."*

Bibliografia:

*Drukort Magdalena (red.), Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody, Poznań, Publicat S.A., 2012, s. 184. 

Maść na bolesne stawy: 5 łyżek oleju żywokostowego połącz z 3 łyżkami masła mango lub shea nierafinowanego ekologicznego. Nacieraj bolesne stawy 2-3 razy dziennie, pozostaw do wchłonięcia.


Olejek do masażu przeciwbólowego: połącz 5 łyżek oleju żywokostowego z 5 łyżkami oleju ze słodkich migdałów lub z pestek arbuza. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła. Stosuj do masażu bolesnych miejsc.  

 

 

Olejek do masażu - ZOBACZ WIĘCEJ

Maść na wypryski - ZOBACZ WIĘCEJ

Oceń 
Teresa Mazur 2018-09-27

Jestem bardzo zadowolona

Mam problem z puchnącymi nogami - ten olej stosuję już od ponad roku. Polecam wszystkim znajomym skarżącym się na różne bóle. Codzienny masaż olejem żywokostowym przynosi mi ulgę. Przy okazji skóra nóg jest bardziej miękka i gładka. Polecam

    Napisz opinię

    Olej Żywokostowy - macerat

    Olej Żywokostowy - macerat

    Ceniony od wieków za działanie przeciwbólowe, łagodzące i regenerujące. 

    Absolutny must have domowej apteczki!

    Polecany na bóle stawów, obrzęki, siniaki, rwę kulszową, bóle kręgosłupa... Nieoceniony składnik domowych olejów do masażu i receptur kosmetycznych.

    Pobudza, ujędrnia i wzmacnia skórę.

    Letni Festiwal Surowców Kosmetycznych
    Letni Festiwal Surowców Kosmetycznych  -21% promocja trwa do 31.08.2019 r. lub do wyczerpania zapasów.

    Napisz opinię