Ostatnio przeglądane

Glukonolakton

Nawilża, oczyszcza, poprawia wygląd skóry. Idealny kwas dla wrażliwej cery (w tym naczynkowej, z trądzikiem różowatym i AZS).

Silny antyoksydant - działa przeciwstarzeniowo i wzmacniająco na skórę. Przedstawiciel kwasów PHA- bezpieczny do stosowania przez cały rok.

Dołącz glukonolakton do swojej pielęgnacji!

Więcej szczegółów



4,88 zł (cena z VAT)

  • 50g
  • 100 g
  • 250 g
  • 1000 g

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Odwodniona, Naczynkowa, Mieszana, Dojrzała, Wrażliwa 
Działanie: Rozjaśniające, Reguluje produkcję sebum, Regenerujące, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwbakteryjne, Poprawia elastyczność, Oczyszczające, Nawilżające, Chroni przed przebarwieniami, Chroni przed fotostarzeniem się skóry, Stymuluje syntezę kolagenu, Łagodzące, Złuszczające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Zaskórniki, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik, Skłonność do alergii, Rozszerzone naczynka, Nierównomierny koloryt, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona, Cera odwodniona i napięta 
Specjalna pielęgnacja ciała: Podrażnienia posłoneczne, Podrażnienia, Egzema, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Łuszczyca, Alergia 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łupież, Łojotok 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Toniki, Sera do twarzy, Peelingi do twarzy 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Wcierki do skóry głowy 
INCI:Gluconolactone
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Regulator kwasowości, Eksfoliant
Postać:Proszek
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0,96 g/ml
Rozpuszczalność:w wodzie
Zastosowanie:kosmetyki
Przeciwwskazania:Omijaj okolice oczu
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu., Z dala od dzieci
Kraj produkcji:Francja
INCI: Gluconolactone  
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Regulator kwasowości, Eksfoliant 
Postać: Proszek 
Rozpuszczalność: w wodzie 
Zastosowanie: kosmetyki 
Przeciwwskazania: Omijaj okolice oczu 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu., Z dala od dzieci 
Kraj produkcji: Francja 
Typ skóry:Tłusta, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Odwodniona, Naczynkowa, Mieszana, Dojrzała, Wrażliwa
Działanie:Rozjaśniające, Reguluje produkcję sebum, Regenerujące, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwbakteryjne, Poprawia elastyczność, Oczyszczające, Nawilżające, Chroni przed przebarwieniami, Chroni przed fotostarzeniem się skóry, Stymuluje syntezę kolagenu, Łagodzące, Złuszczające, Wyrównuje koloryt, Wygładzające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Zaskórniki, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Trądzik różowaty, Trądzik, Skłonność do alergii, Rozszerzone naczynka, Nierównomierny koloryt, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Cera poszarzała / zmęczona, Cera odwodniona i napięta
Specjalna pielęgnacja ciała:Podrażnienia posłoneczne, Podrażnienia, Egzema, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Łuszczyca, Alergia
Specjalna pielęgnacja włosów:Łupież, Łojotok
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Toniki, Sera do twarzy, Peelingi do twarzy
Wypróbuj w recepturach do włosów:Wcierki do skóry głowy
Gęstość / Gęstość nasypowa (g/ml):0,96 g/ml

Glukonolakton to kolejny przedstawiciel kwasów PHA, czyli nowej generacji kwasów polihydroksylowych. Tak samo jak kwas laktobionowy nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie UV, dlatego może być stosowany bez względu na porę roku.

Kwasy z tej grupy są łagodniejsze w działaniu i nie powodują zaczerwienienia i podrażnienia.

Jak działa?

  • Glukonolakton przyspiesza regenerację komórek skóry i łagodzi podrażnienia (w tym posłoneczne).

  • Działa oczyszczająco i złuszczająco, poprawia ogólny wygląd.

  • Ma właściwości antyoksydacyjne, niszczy wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się skóry.

  • Działa nawilżająco i poprawia koloryt skóry (wspomaga redukcję przebarwień).

  • Zwiększa przenikanie składników aktywnych w głębsze partie skóry.

  • Reguluje produkcję sebum.

  • Zwiększa grubość skóry, dzięki temu staję się silniejsza i bardziej odporna na uszkodzenia.

  • Spłyca drobne zmarszczki.

  • Glukonolakton ma właściwości przeciwzmarszczkowe - wpływa na syntezę kolagenu i elastyny.


Kwasy PHA najlepiej zachowują się w 3-4 pH.


Dla kogo? Ze względu na swoje działanie kwas sprawdzi się w pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej i dojrzałej. 
Polecany jest do cery problematycznej (w tym z trądzikiem, trądzikiem różowatym, AZS, łojotokiem).


Jak stosować? Jako dodatek do peelingów kwasowych, toników, serów do cery, odżywek i szamponów.


Przydatne porady:

Warto zapoznać się z tematem terapii kwasami zanim podejmiesz decyzję o ich wdrożeniu do swojej pielęgnacji. To doskonały sposób pielęgnacji cery, ale wymaga zachowania wszystkich środków ostrożności.

  • Sugerowane stężenie to 5-15%. Możesz łączyć z innymi kwasami (jak laktobionowy) lub witaminą C (zwiększa jej stabilność).

  • Podczas pielęgnacji kwasami nie zapomnij o nawilżeniu i odżywieniu cery. Skóra lepiej przyjmuje składniki aktywne z olejów funkcjonalnych, czy baz hialuronowych).


SYNONIMY: Glukono-delta-lakton, Lakton kwasu glukonowego, Mleczan kwasu glukonowego

Tonik do cery trądzikowej: rozpuść 10 g glukonolaktonu w 85 ml hydrolatu z kadzidłowca. Dodaj 5 g niacynamidu - witaminy B3. Wymieszaj. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła.

Serum poprawiające koloryt cery: 1/3 łyżeczki witaminy C i 0,5 łyżeczkę glukonolaktonu rozpuść w 1,5 łyżki hydrolatu z zielonej herbaty. Przelej do butelki z ciemnego szkła z pipetą. Stosuj wieczorem na oczyszczoną skórę. Nałóż olej/serum olejowe.

Napisz opinię

Glukonolakton

Glukonolakton

Nawilża, oczyszcza, poprawia wygląd skóry. Idealny kwas dla wrażliwej cery (w tym naczynkowej, z trądzikiem różowatym i AZS).

Silny antyoksydant - działa przeciwstarzeniowo i wzmacniająco na skórę. Przedstawiciel kwasów PHA- bezpieczny do stosowania przez cały rok.

Dołącz glukonolakton do swojej pielęgnacji!

Napisz opinię