Ostatnio przeglądane

Propanediol - glikol roślinny Powiększ

Propanediol - glikol roślinny

Wysokiej jakości składnik o szerokim spektrum działania.

Skuteczny rozpuszczalnik dla kwasów i ekstraktów roślinnych. Zwiększa przenikanie składników aktywnych, stabilizuje receptury i działa silnie nawilżająco. To naturalna alternatywa dla glikoli- bezpieczna dla skóry.

Propanediol jest pozyskiwany w przyjaznych dla środowiska warunkach.

Więcej szczegółów



6,92 zł (cena z VAT)

  • 10 ml
  • 30 ml
  • 100 ml
  • 500 ml
  • 1000 ml
  • 5000 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Mieszana, Naczynkowa, Normalna, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność, Wrażliwa, Dojrzała 
Działanie: Odżywiające, Przeciwstarzeniowe, Regenerujące, Nawilżające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Utrata jędrności, Cera odwodniona i napięta 
Specjalna pielęgnacja włosów: Łupież, Świąd skóry głowy, Włosy przesuszone 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Mgiełki, Sera do twarzy, Sera pod oczy, Żele myjące, Kremy i balsamy myjące 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy po opalaniu, Kremy do rąk, Peelingi i scruby, Balsamy do ciała 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Sera na koncówki włosów, Szampony, mgiełki do włosów, Odżywki do włosów 
INCI:Propanediol
Formuła:Bez konserwantów, Bez parabenów, Bez parafiny, Bez pochodnych ropy naftowej, Bez PEG-ów
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Konserwant, Stabilizator, Substancja aktywna, Humektant
Postać:Płyn
Rozpuszczalność:w wodzie
Uwagi:Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej
Kraj produkcji:USA
INCI: Propanediol 
Formuła: Bez konserwantów, Bez parabenów, Bez parafiny, Bez pochodnych ropy naftowej, Bez PEG-ów 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Konserwant, Stabilizator, Substancja aktywna, Humektant 
Postać: Płyn 
Rozpuszczalność: w wodzie 
Uwagi: Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej 
Kraj produkcji: USA 
Typ skóry:Mieszana, Naczynkowa, Normalna, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność, Wrażliwa, Dojrzała
Działanie:Odżywiające, Przeciwstarzeniowe, Regenerujące, Nawilżające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Utrata jędrności, Cera odwodniona i napięta
Specjalna pielęgnacja włosów:Łupież, Świąd skóry głowy, Włosy przesuszone
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Mgiełki, Sera do twarzy, Sera pod oczy, Żele myjące, Kremy i balsamy myjące
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy po opalaniu, Kremy do rąk, Peelingi i scruby, Balsamy do ciała
Wypróbuj w recepturach do włosów:Sera na koncówki włosów, Szampony, mgiełki do włosów, Odżywki do włosów

Propanediol to certyfikowany produkt, który znajduje różne zastosowanie w kosmetykach. Jako składnik aktywny pochodzenia roślinnego jest bezpieczny dla skóry i włosów. Może być stosowany w stężeniu do 75% nie powodując podrażnień.

Naturalny składnik  tworzony z szacunkiem dla Natury…

Propanediol - glikol roślinny uzyskuje się w produkcji bezpiecznej dla środowiska (z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju), jednocześnie zachowując jego wysoką jakość. Posiada certyfikat Natural Products Association (NPA). Jest pozyskiwany w laboratoryjnych warunkach o wysokim standardzie produkcji (metodą fermentacji glukozy pochodzącej roślin).

Propanediol to:

Skuteczny rozpuszczalnik kwasów i ekstraktów roślinnych w proszku. Umożliwia łatwe i szybkie rozpuszczenie składników aktywnych (stabilizuje je w recepturze, dlatego nie będą się z niej wytrącać);

Silny humektant - zwiększa nawilżenie skóry i włosów, zatrzymuje w wodę w warstwach rogowych naskórka, chroniąc ją przed odparowaniem);

Stabilizator emulsji - sprawdzi się jako stabilizator składników aktywnych (jak. np. witamina C, której wydłuża okres działania);

Bezpieczny konserwant - posiada właściwości konserwujące oraz zwiększające skuteczność konserwantów (dodając 2-6% glikolu zmniejszasz połowę ilość konserwantu w swojej recepturze);

Naturalna i bezpieczna alternatywa dla glikoli na bazie ropy (glikol propylenowy, glikol butylenowy);

Dodatkowo:

  • Zwiększa wnikanie składników aktywnych z receptur;

  • Poprawia lepkości kosmetyków;

  • Zwiększa produkcjię piany (w kosmetykach do mycia).

Jak wykorzystasz go w recepturach?

Substancja nawilżająca w domowych kremach, tonikach, lotionach, płynach micelarnych, serach do twarzy;

Rozpuszczalnik dla ekstraktów roślinnych w proszku i kwasów (w peelingach kwasowych, tonikach z kwasem salicylowym itp.);

Rozpuszczalnik i stabilizator dla składników aktywnych jak witaminy C (np. w serum z witamina C);

Składnik zwiększający właściwości konserwantu (w kosmetykach podatnych na rozwój mikroorganizmów);

Substancja pianotwórcza i o działaniu przeciwłupieżowym w szamponach do włosów (3% glikolu zwiększa właściwości przeciwłupieżowe);

Substancja pianotwórcza w kosmetykach myjących (żele pod prysznic, żele do mycia twarzy itp);

  • Rozpuszczanie kwasów i suchych ekstraktów roślinnych:

Kwas salicylowy: (max. stężenie 2%): 1 część kwasu na 34 części glikolu;

Kwas migdałowy: 1 część kwasu na 2 części glikolu;

Ekstrakty suche roślinne: 20-40% glikolu wlej do fazy wodnej, do gotowego roztworu dodaj ekstrakt lub rozpuść ekstrakt suchy w glikolu i dodaj do fazy wodnej jako faza C.



SUGEROWANE STĘŻENIE: 2-75%

*Propanediol pakowany jest w butelki z ciemnego szkła (chronią surowiec przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych) z nakrętką z kroplomierzem (ułatwia dozowanie produktu, zapobiega wylaniu się go przy niewielkich ilościowo recepturach). 

Serum z witaminą C: Do butelki z ciemnego szkła z pipetą wsyp 0,5 łyżeczki witaminy C. Wlej 3,5 łyżeczki wody destylowanej. Zakręć butelkę i silnie wstrząśnij do rozpuszczenia się witaminy. Następnie dodaj 1,5 łyżeczki glikolu i ponownie wymieszaj. Zużyj serum w przeciągu 2-3 tyg.

Oceń 
Monika Szczęch 2018-06-14

Kropka nad "i"

Od dłuższego czasu , zamiast kremów stosuję jakiś olej z kroplą hialuronu. ale ostatnio czułam, że czegoś brakuje, bo skóra po tym nie była już wystarczająco nawilżona. Natomiast po dodaniu glikolu do mieszanki, czuję, że wszystko pięknie się wchłania, skóra jest wypoczęta i dożywiona. Ten niepozorny produkt dał nowy wymiar nawilżenia! Gorąco polecam

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię !

Napisz opinię

Propanediol - glikol roślinny

Propanediol - glikol roślinny

Wysokiej jakości składnik o szerokim spektrum działania.

Skuteczny rozpuszczalnik dla kwasów i ekstraktów roślinnych. Zwiększa przenikanie składników aktywnych, stabilizuje receptury i działa silnie nawilżająco. To naturalna alternatywa dla glikoli- bezpieczna dla skóry.

Propanediol jest pozyskiwany w przyjaznych dla środowiska warunkach.

Napisz opinię

Inne produkty