Ostatnio przeglądane

Wosk Sojowy Powiększ

Wosk Sojowy

Naturalna alternatywa dla wosku pszczelego - wosk sojowy. Odpowiedni dla wegan!

Wosk sojowy ma niższą temperaturę topnienia (sprawdzi się w świecach do masażu), wolniej się spala, jest dobrym nośnikiem olejków eterycznych.

To doskonały składnik do domowych świec oraz kosmetyków. 


Więcej szczegółów



4,67 zł (Brutto)

  • 25g
  • 100 g
  • 300 g
  • 500 g
  • 1000 g

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Odwodniona, Skóra Dziecka, Sucha, Tracąca jędrność 
Działanie: Natłuszczające, Nawilżające, Ochronne, Odżywiające, Poprawia elastyczność, Ujędrniające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Cera odwodniona i napięta, Podrażnienia, Utrata jędrności 
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczenie/pękanie, Alergia, Brak elastyczności, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Obrzęki, Podrażnienia, Przesuszenie/odwodnienie 
Specjalna pielęgnacja włosów: Włosy przesuszone 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Kremy na dzień, Peelingi do twarzy 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Kremy do rąk, Kremy i balsamy do opalania, Maści, Mydła 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Maski na włosy 
INCI:Glycine Soja, Hydrogenated Vegetable Oil
Jakość:100% naturalny , Wegański
Typ produktu:wosk
Formuła:Bez PEG-ów, Bez parabenów, Bez parafiny, Bez pochodnych ropy naftowej, Bez silikonów, Bez składników GMO, Bez sztucznych barwników
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Substancja zagęszczająca
Zastosowanie:kosmetyki, świece zapachowe
Uwagi:Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej
Kraj produkcji:USA
INCI: Glycine Soja, Hydrogenated Vegetable Oil 
Jakość: 100% naturalny , Wegański 
Typ produktu: wosk 
Formuła: Bez PEG-ów, Bez parabenów, Bez parafiny, Bez pochodnych ropy naftowej, Bez silikonów, Bez składników GMO, Bez sztucznych barwników 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Substancja zagęszczająca 
Zastosowanie: kosmetyki, świece zapachowe 
Uwagi: Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej 
Kraj produkcji: USA 
Typ skóry:Odwodniona, Skóra Dziecka, Sucha, Tracąca jędrność
Działanie:Natłuszczające, Nawilżające, Ochronne, Odżywiające, Poprawia elastyczność, Ujędrniające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Cera odwodniona i napięta, Podrażnienia, Utrata jędrności
Specjalna pielęgnacja ciała:Łuszczenie/pękanie, Alergia, Brak elastyczności, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Obrzęki, Podrażnienia, Przesuszenie/odwodnienie
Specjalna pielęgnacja włosów:Włosy przesuszone
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Kremy na dzień, Peelingi do twarzy
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kosmetyki do pielęgnacji stóp, Kremy do rąk, Kremy i balsamy do opalania, Maści, Mydła
Wypróbuj w recepturach do włosów:Maski na włosy

#Notatki z labo

Wosk sojowy ma postać większych płatków o jasnym kolorze, lekko wpadający w żółty/ kość słoniową. Wygodnie i szybko się go rozpuszcza. Po rozpuszczeniu i zastygnięciu ma jedwabistą, miękką postać. Nie jest tak twardy jak wosk pszczeli.

Idealny do domowej świecy...

Wosk sojowy jest doskonałą bazą do domowej świecy. Dlaczego?

  • Spala się w niższej w temperaturze niż tradycyjny wosk. Dzięki temu jest idealnym składnikiem świeczki do masażu - jest ciepły a nie wrzący;) 

  • Wosk spala się też dłużej, więc jeśli przygotujesz świeczkę zapachową z naturalnymi olejkami eterycznymi, będzie Ci dłużej służyć.

  • Jest doskonałym nośnikiem zapachów. Możesz przygotować własną mieszankę olejków eterycznych i dodać ją do swojej świeczki. Wosk sojowy oddaje zapachy już przy stężeniu 6% olejków eterycznych.

  • Wosk sojowy calaya jest całkowicie biodegradowalny. 

  • Został wykonany z niemodyfikowanej genetycznie nasion soi.

Przydatne porady:

Wosk topi się w temperaturze 50-70°C. Nie przegrzewaj go, ponieważ świeczka może pękać i nie zastygnąć w estetyczny kształt.

Jeżeli przygotowujesz świeczkę do masażu, dodaj receptury oleje i masła roślinne, aby masaż dodatkowo odżywił i nawilżył skórę. Oleje i masła po rozpuszczeniu wlej kiedy wosk będzie miał ok. 60°C. 

Podczas dodawania olejków eterycznych do świeczki do masażu pamiętaj, aby ich ilość nie przekroczyła 5%.

Po wykonaniu świeczki odstaw ją na 12 h, aby “odpoczęła". Dopiero wtedy zapal knot.

I kosmetyków...

Wosk sojowy calaya doskonale sprawdzi się w domowych recepturach kosmetycznych - balsamów do ciała, czy pomadek do ust. Po rozpuszczeniu i zastygnięciu ma miękką konsystencję i dobrze się go rozprowadza. Jest także wegański, więc to doskonała alternatywa dla wosku pszczelego.

Sam wosk sojowy posiada odżywcze i ochronne właściwości dla skóry. 

Olej sojowy zawiera aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 44-62% kwasu linolowego (LA), 4-11% kwasu linolenowego (ALA) i 19-30% kwasu oleinowego oraz kwasy nasycone: palmitynowy i stearynowy.*

Ziarna soi to także bogate źródło flawonoidów, lecytyny, fitosteroli i tokoferoli.

Wosk sojowy calaya (C3) pochodzi z USA.

E.Lamer-Zarawska, B.Kowal-Gierczak,J.Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007,2012, s.53-54 

Antybakteryjny balsam do ust (przeciw opryszce): w kąpieli wodnej rozpuść 2 g wosku, 2 g masła bacuri i 2 g oleju jojoba. Do jeszcze płynnej masy dodaj ok 2-3 krople olejku lawendowego.

Świeca do masażu antystresowego: w kąpieli wodnej rozpuść 40 g wosku, dodaj 35 g masła mango, 25 ml oleju ze słodkich migdałów i 20 kropel miksu “ulga w stresie”. Wymieszaj do połączenia się składników. Po umieszczeniu knota, wlej mieszankę do słoiczka (120 ml). Pozastaw świeczkę na 12 h, aby "odpoczęła". 

Brak komentarzy

Napisz opinię

Wosk Sojowy

Wosk Sojowy

Naturalna alternatywa dla wosku pszczelego - wosk sojowy. Odpowiedni dla wegan!

Wosk sojowy ma niższą temperaturę topnienia (sprawdzi się w świecach do masażu), wolniej się spala, jest dobrym nośnikiem olejków eterycznych.

To doskonały składnik do domowych świec oraz kosmetyków. 


Napisz opinię