Ostatnio przeglądane

Olej z Rokitnika Zimnotłoczy Nierafinowany Powiększ

Olej z Rokitnika Zimnotłoczony Nierafinowany

Niezwykły olej o zachwycającym, intensywnie czerwono-pomarańczowym kolorze!

Naturalny filtr UV, bomba antyoksydacyjna (witaminy C, E, z grupy B i prowitamina A). Poprawia koloryt regeneruje, przyspiesza gojenie się ran i poparzeń, przyspiesza odbudowę naskórka. Pomaga zmniejszyć widoczność blizn.

Doskonały wybór do cery dojrzałej, suchej, zniszczonej, naczynkowej, trądzikowej, tłustej.

Więcej szczegółów



9,88 zł (Brutto)

  • 15 ml
  • 50 ml
  • 100 ml
  • 250 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Dojrzała, Mieszana, Naczynkowa, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta, Wrażliwa 
Działanie: Antycellulitowe, Antyseptyczne, Chroni przed przebarwieniami, Nawilżające, Ochrona przed UV, Odżywiające, Poprawia elastyczność, Przeciwbakteryjne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przywracające blask, Regenerujące, Reguluje produkcję sebum, Rozjaśniające, Ujędrniające, Wyrównuje koloryt 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Cera odwodniona i napięta, Cera poszarzała / zmęczona, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Podrażnienia, Przebarwienia, Rozszerzone naczynka, Skłonność do alergii, Trądzik, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Utrata jędrności, Zmarszczki głębokie i mimiczne 
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczyca, Podrażnienia posłoneczne, Przesuszenie/odwodnienie, Rozstępy, Łuszczenie/pękanie, Podrażnienia, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Blizny, Brak elastyczności, Cellulit, Egzema, Obrzęki, Alergia 
Specjalna pielęgnacja włosów: Wrażliwa skóra głowy, Włosy przesuszone, Łupież, Świąd skóry głowy 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Maseczki, Sera do twarzy, Sera pod oczy 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kremy i balsamy do opalania, Maści, Olejki do opalania, Olejki po opalaniu 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Olejki do włosów, Sera na koncówki włosów 
INCI:Hippophae Rhamnoides Oil
Jakość:100% naturalny , Wegański
Typ produktu:Olej zimnotłoczony nierafinowany
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Naturalny barwnik, Substancja aktywna
Postać:Olej
Uwagi:Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w lodówce
Kraj produkcji:Polska
INCI: Hippophae Rhamnoides Oil 
Jakość: 100% naturalny , Wegański 
Typ produktu: Olej zimnotłoczony nierafinowany 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Naturalny barwnik, Substancja aktywna 
Postać: Olej 
Uwagi: Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w lodówce 
Kraj produkcji: Polska 
Typ skóry:Dojrzała, Mieszana, Naczynkowa, Odwodniona, Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta, Wrażliwa
Działanie:Antycellulitowe, Antyseptyczne, Chroni przed przebarwieniami, Nawilżające, Ochrona przed UV, Odżywiające, Poprawia elastyczność, Przeciwbakteryjne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przywracające blask, Regenerujące, Reguluje produkcję sebum, Rozjaśniające, Ujędrniające, Wyrównuje koloryt
Specjalna pielęgnacja twarzy:Cera odwodniona i napięta, Cera poszarzała / zmęczona, Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Podrażnienia, Przebarwienia, Rozszerzone naczynka, Skłonność do alergii, Trądzik, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Utrata jędrności, Zmarszczki głębokie i mimiczne
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczyca, Podrażnienia posłoneczne, Przesuszenie/odwodnienie, Rozstępy, Łuszczenie/pękanie, Podrażnienia, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Blizny, Brak elastyczności, Cellulit, Egzema, Obrzęki, Alergia
Specjalna pielęgnacja włosów:Wrażliwa skóra głowy, Włosy przesuszone, Łupież, Świąd skóry głowy
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Maseczki, Sera do twarzy, Sera pod oczy
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kremy i balsamy do opalania, Maści, Olejki do opalania, Olejki po opalaniu
Wypróbuj w recepturach do włosów:Olejki do włosów, Sera na koncówki włosów

Odżywczy, schnący olej o intensywnym czerwono-pomarańczowym kolorze. Tłoczony na zimno z owoców i nasion rokitnika - nierafinowany - w 100% naturalny. Dzięki metodzie pozyskania zachowuje bogactwo składników aktywnych.

Olej z rokitnika to bogactwo antyoksydantów, polifenoli roślinnych, karotenoidów, tokoferoli i tokotrienoli (witaminy E).

Olej rokitnikowy Calaya tłoczony jest z pulpy (owoców i nasion) zawiera, więc to co najlepsze z tej rośliny. Jest bogatym źródłem witamin: C, E, z grupy B i karotenoidów (prowitaminy A). Owoce rokitnika zawierają również ksantofile, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne.

Olej tłoczony z owoców i nasiona rokitnika zawiera dominująca ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (WNKT): kwas linolowy i alfa-linolowy oraz jednonienasycone: oleinowy i wakcenowy. Kwasy nasycone: palmitynowy i stearynowy.

Słynie ze swoich właściwości regenerujących, gojących uszkodzeń skóry i błon śluzowych.

Podobnie jak olej makadamia zawiera dużo kwasu oleino-palimtynowego (omega-7), który jest zgodny z sebum skóry. Dzięki temu olej bardzo dobrze się wchłania i reguluje gospodarkę lipidową. 

Ze względu na bogate źródło karotenoidów (od 100-500 mg%) olej działa promieniochronnie, koi i przyspiesza regeneracje podczas oparzeń (zwłaszcza słonecznych). Zawdzięcza im również swój kolor.

Wyjątkowe właściwości owoców rokitnika wpływają na niezwykła różnorodność w działaniu oleju.

Olej do zadań specjalnych

Może być stosowany do pielęgnacji, jako odpowiedź na wiele różnych potrzeb skóry:

  • Bogactwo antyoksydantów witamina E, C, karotenoidów wpływa na jego przeciwstarzeniowe właściwości. Olej sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i zniszczonej.

  • Karotenoidy z witaminą C, flawonoidy i minerały sprawiają, że jest to pierwszy wybór polecany dla cery naczynkowej - wzmacnia naczynia, zapobiegając ich pękaniu.

  • Bogactwo kwasów tłuszczowych - szczególnie omega 7 - sprawia, że olej sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Łagodzi, koi, reguluje produkcję sebum.

  • Polecany jest na wszelkie egzemy i podrażnienia - przyspiesza gojenie się łagodzi stany zapalne.

  • Rozjaśnia blizny - pomaga zadbać o cerę z bliznami potrądzikowymi.

  • Poprawia koloryt skóry (poszarzałą, z przebarwieniami).

  • Polecany na zmniejszenie widoczności rozstępów oraz na walkę z cellulitem.

  • Przyspiesza gojenie ran, odmrożeń, oparzeń posłonecznych AZS, alergii, egzemy.

  • Zawiera naturalne filtry UV (dzięki karotenoidem) podobnie jak olej z marchwi. Zapewnia ochronę przeciwsłoneczną oraz przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

  • Sprawdzi się również w pielęgnacji zniszczonych włosów

Z uwagi na mocną barwę zaleca się rozcieńczanie oleju z rokitnika (do 5%). Jeżeli kolor Ci odpowiada stosuj go w stężeniu do 20%.

Olej należy do wrażliwych, przechowuj go w lodówce, dodawaj do kosmetyków w fazie C (35-40) lub do receptur na zimno.

Przykładowe receptury z użyciem oleju rokitnikowego znajdziesz w zakładce PRZEPISY. Zachęcamy do dzielenia się wrażeniami i własnymi przepisami w komentarzach:)

*E.Lamer-Zarawska,B.Kowal-Gierczak, J.Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wydanie I, Warszawa, 2012

 

 

Antyoksydacyjny Krem rozjaśniający przebarwienia: do 30 g bazy - krem przeciwstarzeniowy na dzień dodaj 1 ml oleju z rokitnika i 2 ml olejowej witaminy C (tetraizopalmitynian askorbylu). Delikatnie wymieszaj. Stosuj na oczyszczona cerę.

Serum do cery naczynkowej: wymieszaj 3 łyżeczki oleju z dzikiej róży, 2,5 łyżeczki oleju z czarnej porzeczki i 1/5 łyżeczki oleju z rokitnika. Dodaj 1/5 łyżeczki witaminy E. Przelej do butelki szklanej z pipetą. Stosuj na oczyszczoną cerę. Najlepszy efekt uzyskasz łącząc serum z żelem hialuronowym.

Oceń 
Krystyna B 2019-02-22

Wyciszenie :)

Olejek wycisza i uspokaja cerę naczynkową , do tego niweluję wypryski alergiczne i ujednolica cerę. Jedyny jego minus to kolor! Twarz po zastosowaniu jest w odcieniu pomarańczowym. Ja używam tego olejku w połączeniu z olejkiem z orzecha włoskiego na noc- bardzo brudzi poduszkę :)

    Oceń 
    Łucja O. 2019-01-07

    Rewelacyjny

    Mieszam go z olejową Wit.C, stosuję na noc.Po kilku aplikacjach moja wrażliwa, naczynkowa, trudna cera jest unednolicona, gładka, nawilżona, odzyskała blask i koloryt.Ta mieszanka wycisza moją nadreaktywną cerę, w ciągu dnia nie pojawia się już uczucie pieczenia, gorąca oraz rumień! Jak dotąd, żadne apteczne i drogeryjne kremy, czy maści nie dały tak spektakularnych efektów.POLECAM

      Napisz opinię

      Olej z Rokitnika Zimnotłoczony Nierafinowany

      Olej z Rokitnika Zimnotłoczony Nierafinowany

      Niezwykły olej o zachwycającym, intensywnie czerwono-pomarańczowym kolorze!

      Naturalny filtr UV, bomba antyoksydacyjna (witaminy C, E, z grupy B i prowitamina A). Poprawia koloryt regeneruje, przyspiesza gojenie się ran i poparzeń, przyspiesza odbudowę naskórka. Pomaga zmniejszyć widoczność blizn.

      Doskonały wybór do cery dojrzałej, suchej, zniszczonej, naczynkowej, trądzikowej, tłustej.

      Napisz opinię

      Inne produkty