Ostatnio przeglądane

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej 100% eteryczny Powiększ

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej 100% eteryczny

Kojący aromat gorzkiej pomarańczy i melisy. Relaksuje, pobudza, działa jak afrodyzjak...

W recepturach kosmetyków ma właściwości przeciwobrzękowe, ujędrniające i regenerujące. Wypróbuj w domowych mgiełkach, tonikach i perfumach.

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej jest wyjątkowy - sprawdź, czy urzeknie Cię jego zapach!

Więcej szczegółów



9,82 zł (Brutto)

  • 5 ml
  • 15 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Zmęczona, Tłusta, Trądzikowa, Naczynkowa, Dojrzała 
Działanie: Ujędrniające, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne, Odżywiające, Antyseptyczne, Antycellulitowe 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Zmarszczki głębokie i mimiczne, Utrata jędrności, Trądzik, Przebarwienia, Nierównomierny koloryt, Cienie i obrzęki, Cera poszarzała / zmęczona 
Specjalna pielęgnacja ciała: Rozstępy, Przykry zapach, Opuchlizna, Obrzęki 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Peelingi do twarzy, Olejki do mycia, Mgiełki, Toniki, Kremy i balsamy myjące 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Olejki do masażu , Mydła, Mieszanki do kąpieli, Balsamy do ciała, Żele pod prysznic, Peelingi i scruby 
Wypróbuj w recepturach do włosów: mgiełki do włosów, Odżywki do włosów 
INCI:Thymus hyemalis
Jakość:Wegański, 100% naturalny
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja zapachowa, Substancja aktywna
Zastosowanie:świece zapachowe, środki czystości, pranie i sprzątanie, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, kosmetyki, kominki aromateraputyczne, aromaterapia
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Kraj produkcji:Hiszpania
Zawartość netto:10 ml
INCI: Thymus hyemalis 
Jakość: Wegański, 100% naturalny  
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja zapachowa, Substancja aktywna 
Zastosowanie: świece zapachowe, środki czystości, pranie i sprzątanie, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, kosmetyki, kominki aromateraputyczne, aromaterapia 
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
Kraj produkcji: Hiszpania 
Zawartość netto: 10 ml 
Typ skóry:Zmęczona, Tłusta, Trądzikowa, Naczynkowa, Dojrzała
Działanie:Ujędrniające, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne, Odżywiające, Antyseptyczne, Antycellulitowe
Specjalna pielęgnacja twarzy:Zmarszczki głębokie i mimiczne, Utrata jędrności, Trądzik, Przebarwienia, Nierównomierny koloryt, Cienie i obrzęki, Cera poszarzała / zmęczona
Specjalna pielęgnacja ciała:Rozstępy, Przykry zapach, Opuchlizna, Obrzęki
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Peelingi do twarzy, Olejki do mycia, Mgiełki, Toniki, Kremy i balsamy myjące
Wypróbuj w recepturach do ciała:Olejki do masażu , Mydła, Mieszanki do kąpieli, Balsamy do ciała, Żele pod prysznic, Peelingi i scruby
Wypróbuj w recepturach do włosów:mgiełki do włosów, Odżywki do włosów

Olejki eteryczne od dawna znano jako zapachowe substancje roślinne, stosowane do celów kosmetycznych, dezynfekujących (higienicznych) i leczniczych. Ze względu na łatwość otrzymania z roślin (przez destylację parą wodną) należały do najlepiej poznanych, i to już w starożytności, wytworów świata roślinnego. Skład chemiczny tych mieszanin poznano jednak znacznie później, dopiero w XX w.”*

Olejki eteryczne pozyskuje się z różnych części roślin, ich właściwości, skład i zapach sprawiają, że jednej rośliny może powstać kilka różnych olejków eterycznych!

Ma bardziej ziołowy zapach, ponieważ jest otrzymywany z pachnącej rośliny, spokrewnionej  z tymiankiem. Jego aromat przypomina połączenie zapachu melisy z gorzką pomarańczą. Nie należy mylić go z olejkiem z werbeny cytrynowej. 

Olejek z werbeny hiszpańskiej jest dość rzadkim produktem, wytwarzanym na małą skalę. Dodaje się go do perfum i wysokiej jakości kosmetyków, w których producenci nie chcą używać syntetycznego cytralu, aby uzyskać świeżą, cytrusową nutę.

Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, tonizująco i przeciwobrzękowo. Sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków redukujących sińce, naczynka, przebarwienia, szarość skóry, a także do odświeżających mgiełek do twarzy, włosów i ciała.

Jest idealny do aromaterapii oraz składnik własnych perfum. Działa jak afrodyzjak.

Ostrzeżenie! 

Olejki cytrusowe mają działanie fotouczulające. Nie należy ich stosować bez rozcieńczenia na skórę. Po wystawieniu na słońce mogą powodować podrażnienia i przebarwienia. Nie powinny stosować ich kobiety w ciąży.

Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej 100% eteryczny

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej 100% eteryczny

Kojący aromat gorzkiej pomarańczy i melisy. Relaksuje, pobudza, działa jak afrodyzjak...

W recepturach kosmetyków ma właściwości przeciwobrzękowe, ujędrniające i regenerujące. Wypróbuj w domowych mgiełkach, tonikach i perfumach.

Olejek z Werbeny Hiszpańskiej jest wyjątkowy - sprawdź, czy urzeknie Cię jego zapach!

Napisz opinię

Inne produkty