Ostatnio przeglądane

Olejek Wetiwerowy 100% eteryczny Powiększ

Olejek Wetiwerowy 100% eteryczny

A_nan_ole_wet

Kojący, egzotyczny zapach - “olejku spokoju”. W aromaterapii ma właściwości antydepresyjne, pogłębiające sen, poprawiające odporność i odprężające.

W pielęgnacji olejek wetiwerowy polecany jest do cery tłustej i trądzikowej (ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne) oraz suchej i dojrzałej (uelastycznia, regeneruje, hamuje powstawanie zmarszczek).

Więcej szczegółów



W oczekiwaniu na dostawę

26,26 zł (Brutto)

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Tłusta, Dojrzała, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Sucha 
Działanie: Ściągające, Ujędrniające, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne, Poprawia elastyczność, Antyseptyczne, Antycellulitowe 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Trądzik, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zmarszczki głębokie i mimiczne, Cera poszarzała / zmęczona 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Olejki do mycia, Mgiełki, Toniki 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Mydła, Mieszanki do kąpieli, Balsamy do ciała, Żele pod prysznic 
Wypróbuj w recepturach do włosów: mgiełki do włosów, Szampony 
Wspomaga równowagę ciała i umysłu: Odporność na stres, Poprawa nastroju 
INCI:Vetiveria zizanoides
Jakość:Wegański, 100% naturalny
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja zapachowa, Substancja aktywna
Postać:Gęsta, lepka ciecz
Skład:Olejek z kłącza wetiwerii pachnącej (Vetiveria zizanioides) 100% naturalny. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Zastosowanie:świece zapachowe, środki czystości, pranie i sprzątanie, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, kosmetyki, kominki aromateraputyczne, aromaterapia
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu., Z dala od dzieci
Kraj pochodzenia:Indonezja
Zawartość netto:5 ml
INCI: Vetiveria zizanoides 
Jakość: Wegański, 100% naturalny  
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja zapachowa, Substancja aktywna 
Postać: Gęsta, lepka ciecz 
Skład: Olejek z kłącza wetiwerii pachnącej (Vetiveria zizanioides) 100% naturalny. Bez dodatków. Najwyższa jakość! 
Zastosowanie: świece zapachowe, środki czystości, pranie i sprzątanie, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, kosmetyki, kominki aromateraputyczne, aromaterapia 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu., Z dala od dzieci 
Kraj pochodzenia: Indonezja 
Zawartość netto: 5 ml 
Typ skóry:Tłusta, Dojrzała, Trądzikowa, Tracąca jędrność, Sucha
Działanie:Ściągające, Ujędrniające, Przeciwłupieżowe, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwzapalne, Przeciwutleniające, Przeciwtrądzikowe, Przeciwstarzeniowe, Przeciwgrzybicze , Przeciwbakteryjne, Poprawia elastyczność, Antyseptyczne, Antycellulitowe
Specjalna pielęgnacja twarzy:Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Trądzik, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zmarszczki głębokie i mimiczne, Cera poszarzała / zmęczona
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Olejki do mycia, Mgiełki, Toniki
Wypróbuj w recepturach do ciała:Mydła, Mieszanki do kąpieli, Balsamy do ciała, Żele pod prysznic
Wypróbuj w recepturach do włosów:mgiełki do włosów, Szampony
Wspomaga równowagę ciała i umysłu:Odporność na stres, Poprawa nastroju

Olejki eteryczne od dawna znano jako zapachowe substancje roślinne, stosowane do celów kosmetycznych, dezynfekujących (higienicznych) i leczniczych. Ze względu na łatwość otrzymania z roślin (przez destylację parą wodną) należały do najlepiej poznanych, i to już w starożytności, wytworów świata roślinnego. Skład chemiczny tych mieszanin poznano jednak znacznie później, dopiero w XX w.”*

Olejki eteryczne pozyskuje się z różnych części roślin, ich właściwości, skład i zapach sprawiają, że jednej rośliny może powstać kilka różnych olejków eterycznych!

Olejek wetiwerowy ma dość intensywny, ziemisty, głęboki, lekko drzewny zapach. Jego egzotyczne nuty sprawiają, że słynie ze swoich uspokajających właściwości. Nazywany jest nawet w Indiach "olejkiem spokoju". Relaksuje, koi, sprawdzi się jako składnik perfum. Wmasowany w stopy przed snem, wpływa na jego pogłębienie. Jest aromatycznym antydepresantem:)

W pielęgnacji poleca się go w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej - uspokaja skórę, działa antyseptycznie, tonizująco, regeneruję, ma właściwości przeciwzapalne.

Uelastycznia, redukuje zmarszczki, regeneruje - wypróbuj go w recepturach kosmetyków dla cery dojrzałej i suchej.


Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olejek Wetiwerowy 100% eteryczny

Olejek Wetiwerowy 100% eteryczny

Kojący, egzotyczny zapach - “olejku spokoju”. W aromaterapii ma właściwości antydepresyjne, pogłębiające sen, poprawiające odporność i odprężające.

W pielęgnacji olejek wetiwerowy polecany jest do cery tłustej i trądzikowej (ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne) oraz suchej i dojrzałej (uelastycznia, regeneruje, hamuje powstawanie zmarszczek).

Napisz opinię

Inne produkty