Ostatnio przeglądane

Olejek Cynamonowy 100% (z kory) Powiększ

Olejek Cynamonowy 100% (z kory)

Daj się ukoić korzennemu aromatowi olejku cynamonowego! Rozgrzewa ciało i myśli.

Stosowany w kosmetykach działa silnie antyseptycznie, przeciwbólowo i rozjaśniająco. 

Koi nerwy, łagodzi katar, jest afrodyzjakiem - wypróbuj go w inhalacji, świecach i kominkach zapachowych, czy dyfuzorach.

W 100% naturalny olejek pozyskiwany z kory cynamonu.

Więcej szczegółów



7,82 zł (Brutto)

  • 5 ml
  • 15 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Dojrzała, Trądzikowa 
Działanie: Antycellulitowe, Antyseptyczne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwłupieżowe, Przywracające blask, Regenerujące, Rozjaśniające, Stymuluje wzrost włosów, Tonizujące, Wyrównuje koloryt, Ściągające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Zmarszczki głębokie i mimiczne, Cera poszarzała / zmęczona, Cienie i obrzęki, Nierównomierny koloryt, Przebarwienia, Trądzik 
Specjalna pielęgnacja ciała: Grzybica skóry, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Cellulit 
Specjalna pielęgnacja włosów: Wypadanie włosów, Włosy przetłuszczające się, Łojotok, Łupież, Świąd skóry głowy 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Mgiełki, Sera do twarzy 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Maski do ciała, Masła do ciała, Maści, Mieszanki do kąpieli, Mydła, Okłady na ciało, Olejki do ciała, Olejki do kąpieli, Peelingi i scruby, Płyny do kąpieli, Sole do kąpieli 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Odżywki do włosów, Szampony, mgiełki do włosów 
INCI:Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil
Jakość:100% naturalny , Wegański
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Substancja zapachowa
Zastosowanie:aromaterapia, kominki aromateraputyczne, kosmetyki, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, pranie i sprzątanie, środki czystości, świece zapachowe
Sposób użycia:Sugerowane stężenie w kosmetykach: 0,07 - 1%. Używaj tylko po rozcieńczeniu.
Przeciwwskazania:Unikaj kontaktu z oczami. Nie stosuj na skórę. Chroń przed dziećmi.
Przechowywanie: Z dala od dzieci
Kraj produkcji:Indonezja
INCI: Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil 
Jakość: 100% naturalny , Wegański 
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Substancja zapachowa 
Zastosowanie: aromaterapia, kominki aromateraputyczne, kosmetyki, odświeżanie i aromatyzacja powietrza, pranie i sprzątanie, środki czystości, świece zapachowe 
Sposób użycia: Sugerowane stężenie w kosmetykach: 0,07 - 1%. Używaj tylko po rozcieńczeniu.  
Przeciwwskazania: Unikaj kontaktu z oczami. Nie stosuj na skórę. Chroń przed dziećmi.  
Przechowywanie: Z dala od dzieci 
Kraj produkcji: Indonezja 
Typ skóry:Dojrzała, Trądzikowa
Działanie:Antycellulitowe, Antyseptyczne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwłupieżowe, Przywracające blask, Regenerujące, Rozjaśniające, Stymuluje wzrost włosów, Tonizujące, Wyrównuje koloryt, Ściągające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Zmarszczki głębokie i mimiczne, Cera poszarzała / zmęczona, Cienie i obrzęki, Nierównomierny koloryt, Przebarwienia, Trądzik
Specjalna pielęgnacja ciała:Grzybica skóry, Atopowe Zapalenie Skóry (AZS), Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Cellulit
Specjalna pielęgnacja włosów:Wypadanie włosów, Włosy przetłuszczające się, Łojotok, Łupież, Świąd skóry głowy
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy i balsamy myjące, Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Mgiełki, Sera do twarzy
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Maski do ciała, Masła do ciała, Maści, Mieszanki do kąpieli, Mydła, Okłady na ciało, Olejki do ciała, Olejki do kąpieli, Peelingi i scruby, Płyny do kąpieli, Sole do kąpieli
Wypróbuj w recepturach do włosów:Odżywki do włosów, Szampony, mgiełki do włosów

Olejek cynamonowy pozyskany z kory drzewa cynamonowego Cinnamomum zeylanicum, metodą destylacji parą wodną. To tropikalne drzewo może osiągać nawet 12 m wysokości. Kora zawiera do 0,8% olejku, garbniki i związki śluzowe.

Olejek zawiera aldehyd cynamonowy (65-75%) i eugenol (do 10%) a także kartiofilen, kwas cynamonowy, linalol. Wpływa to na jego silnie antybakteryjne i odkażające właściwości. 

Antyseptyk, łagodny afrodyzjak dobrze komponuje się z olejkami cytrusowymi (werbena, pomarańcza, cytryna, lemongrass itd.). Tworzy również rozgrzewające kompozycję z olejkami korzennymi (goździkowym, kolendrowym, pieprzowym). 

Właściwości

  • Zastosowany na skórę działa rozjaśniająco, odkażająco, ściągająco.

  • Pomaga likwidować ropnie, wypryski, zapobiegać plamom potrądzikowym i przerostowi blizn.

  • Wspiera regenerację skóry po ukąszeniach owadów.

  • Działa silnie antyseptycznie i grzybobójczo.

  • Rozgrzewa i pobudza cyrkulację krwi pod skórą - dzięki temu sprawdzi się w zabiegach i kosmetykach antycellulitowych.

  • Możesz stosować go w różnych recepturach - w maściach i balsamach, jako środek przeciwbólowy i w płynach antyseptycznych.

  • W inhalacji pomaga przy takich dolegliwościach jak: katar, przeziębienie czy infekcje górnych dróg oddechowych.

  • Wpływa pozytywnie na poprawę nastroju, polepszenie pamięci koncentracji. 

Sugerowane stężenie

Olejek należy używać w rozcieńczeniu do 0,07% w kosmetykach do skóry. Może uczulać - osoby o skórze wrażliwej powinny przeprowadzić test na podrażnienia. W aromaterapii (kominki, inhalacje, dyfuzory) - stężenia max. 5%.


  • E.Lamer-Zarawska, C.Chwała,A.Gwardys, Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, PZWL,Warszawa 2012, s.256
  • M. Molski, Chemia Piękna, PWN, wydanie II, Warszawa, 2012, s.230
  • Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. i, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012, s. 445

Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olejek Cynamonowy 100% (z kory)

Olejek Cynamonowy 100% (z kory)

Daj się ukoić korzennemu aromatowi olejku cynamonowego! Rozgrzewa ciało i myśli.

Stosowany w kosmetykach działa silnie antyseptycznie, przeciwbólowo i rozjaśniająco. 

Koi nerwy, łagodzi katar, jest afrodyzjakiem - wypróbuj go w inhalacji, świecach i kominkach zapachowych, czy dyfuzorach.

W 100% naturalny olejek pozyskiwany z kory cynamonu.

Napisz opinię

Inne produkty