Ostatnio przeglądane

Olej z Nasion Aronii Zimnotłoczony Nierafinowany Powiększ

Olej z Nasion Aronii Zimnotłoczony Nierafinowany

Tłoczony na zimno olej o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i regenerujących.

Zachwyci Cię jego piękny, słodki zapach i lekka, przyjemna w aplikacji konsystencja.

Wypróbuj w recepturach kosmetyków przeciwstarzeniowych, a także dla cery suchej, naczynkowej, czy dotkniętej trądzikiem różowatym.

Więcej szczegółów



9,98 zł (Brutto)

  • 15 ml
  • 50 ml
  • 100 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Wrażliwa, Mieszana, Dojrzała, Naczynkowa, Normalna 
Działanie: Antyseptyczne, Chroni przed fotostarzeniem się skóry, Chroni przed przebarwieniami, Nawilżające, Ochrona przed UV, Odżywiające, Przeciwbakteryjne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Regenerujące, Ujędrniające, Łagodzące, Ściągające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Cera odwodniona i napięta, Cera poszarzała / zmęczona, Cienie i obrzęki, Podrażnienia, Przebarwienia, Rozszerzone naczynka, Trądzik, Trądzik różowaty, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Utrata jędrności 
Specjalna pielęgnacja ciała: Blizny, Egzema, Podrażnienia, Podrażnienia posłoneczne 
Specjalna pielęgnacja włosów: Wrażliwa skóra głowy, Świąd skóry głowy 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Sera do twarzy, Sera pod oczy 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kremy i balsamy do opalania 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Maski na włosy, Olejki do włosów, Sera na koncówki włosów 
INCI:Aronia Melanocarpa Seed Oil
Jakość:100% naturalny , Wegański
Typ produktu:Olej zimnotłoczony nierafinowany
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Substancja aktywna
Postać:Lekki olej
Zapach:słodki, marcepanowy, delikatny
Uwagi:Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem.
Przechowywanie:Szczelnie zamknięty, w lodówce
Kraj produkcji:Polska
INCI: Aronia Melanocarpa Seed Oil  
Jakość: 100% naturalny , Wegański 
Typ produktu: Olej zimnotłoczony nierafinowany 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Emolient, Substancja aktywna 
Postać: Lekki olej 
Zapach: słodki, marcepanowy, delikatny 
Uwagi: Załączone zdjęcie jest jedynie materiałem archiwalnym. Aktualne fotografie produktu pojawią się niebawem. 
Przechowywanie: Szczelnie zamknięty, w lodówce 
Kraj produkcji: Polska 
Typ skóry:Sucha, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Wrażliwa, Mieszana, Dojrzała, Naczynkowa, Normalna
Działanie:Antyseptyczne, Chroni przed fotostarzeniem się skóry, Chroni przed przebarwieniami, Nawilżające, Ochrona przed UV, Odżywiające, Przeciwbakteryjne, Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Regenerujące, Ujędrniające, Łagodzące, Ściągające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Cera odwodniona i napięta, Cera poszarzała / zmęczona, Cienie i obrzęki, Podrażnienia, Przebarwienia, Rozszerzone naczynka, Trądzik, Trądzik różowaty, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Utrata jędrności
Specjalna pielęgnacja ciała:Blizny, Egzema, Podrażnienia, Podrażnienia posłoneczne
Specjalna pielęgnacja włosów:Wrażliwa skóra głowy, Świąd skóry głowy
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Kremy na dzień, Kremy na noc, Kremy na szyję i dekolt, Sera do twarzy, Sera pod oczy
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Balsamy po opalaniu, Kremy i balsamy do opalania
Wypróbuj w recepturach do włosów:Maski na włosy, Olejki do włosów, Sera na koncówki włosów

Co ma w środku…

Olej z nasion aronii staje się coraz bardziej popularnym składnikiem kosmetyków. Dlaczego? Dzięki silnym właściwościom przeciwstarzeniowym, regenerującym i ujędrniającym skórę. Wynikają one ze specyficznej budowy oleju - rozłożenia kwasów tłuszczowych (stosunek omega-3 i omega-6 to 1:5) i dużej zawartości kwasu linolowego (ok. 60-70%). Działanie surowca wynikają również z charakteru rośliny, z której jest pozyskiwany - aronii. Zawiera śladowe ilości mikroskładników: flawonoidów, fenolokwasów (właściwości przeciwzapalnie), witaminy C (działa antyoksydacyjnie, rozjaśniająco) i garbników (działają ściągająco).

…a co na zewnątrz?

Olej z nasion aronii charakteryzuje się lekką, przyjemną w aplikacji konsystencją i intensywnie żółtym kolorem.

Podobnie jak olej śliwowy ma marcepanowy, słodki zapach (mniej intensywny, delikatniejszy).

Trochę porównań

Działaniem przypomina olej z nasion czarnej porzeczki, szczególnie, dzięki zawartości śladowych ilości antocyjanów (flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, przeciwobrzękowo, zmniejszając przepuszczalność naczyń włosowatych) oraz garbników (działają przeciwzapalnie, ściągająco, reagują z kolagenem).

Silne działanie przeciwstarzeniowe oraz ochronne (przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego, jak zanieczyszczenia i promieniowanie UV) upodabnia go do oleju z nasion malin.

Właściwości rozjaśniające przebarwienia i wzmacniające naczynka przypominają olej z dzikiej róży.

Słodki, marcepanowy zapach przypomina olej śliwkowy (jest jednak mniej intensywny).

Wszystkie te cechy sprawiają, że olej z aronii śmiało można zaliczyć do elitarnej grupy olejów o silnych właściwościach przeciwstarzeniowych.

Stosowanie

  • Sprawdzi się jako składnik serum olejowego dla cery dojrzałej, suchej, naczynkowej, wrażliwej, z trądzikiem różowatym.
  • Jako dodatek do kremu - oprócz odżywczych dla cery właściwości - nada kosmetyków naturalny, przyjemny zapach. W domowych kosmetykach olej należy dodać w fazie C (po ostygnięciu kremu).
  • Dzięki silnym właściwościom regenerującym i przyspieszającym gojenie olej sprawdzi się jako składnik kosmetyków i preparatów na poparzenia słoneczne, zniszczoną skórę, podrażnienia po depilacji.
  • Działa antyseptycznie i przeciwzapalne sprawdza się w pielęgnacji skóry z egzemą, czy problematyczną.
  • Aronia (tak jak porzeczka, róża i malina) jest bogatym źródłem witaminy C. Wzmacnia ona naczynka i poprawia koloryt skóry. Olej warto zastosować w preparatach dla cery naczynkowej, czy z trądzikiem różowatym

“Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej, od wieków była znana wśród Indian. Na jej leczniczych i zdrowotnych właściwościach poznali się również biali osadnicy. [...] Od XIX w. uprawiano ją w Rosji i Szwecji. W Polsce pojawia się coraz częściej, doceniana jest jako bogate źródło witamin i soli mineralnych oraz łatwy w uprawie krzew.*”

Przykładowych receptur szukaj w zakładce PRZEPISY.


*J.Kozłowski, T.Wielgosz, J.Cis, Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody, Wyd. Publicat, Poznań, s.69

**Zioła z apteki natury, Polskie zioła dla zdrowia i urody. s.29

Przeciwzmarszczkowe serum do cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym: dokładnie wymieszaj 1 łyżkę oleju z 2 łyżeczkami oleju z czarnej porzeczki, 0,5 łyżeczki olejowej witaminy C i 1/3 łyżeczki witaminy E. Przelej gotowe serum do butelki z ciemnego szkła z pipetą. Aplikuj na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Najlepszy efekt uzyskasz w połączeniu z bazą hialuronową.

Aroniowy ujędrniający scrub do ciała: 2 łyżki peelingu z aronii wymieszaj z 2 łyżkami oleju, dodaj całość do 250 ml ulubionego żelu pod prysznic. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olej z Nasion Aronii Zimnotłoczony Nierafinowany

Olej z Nasion Aronii Zimnotłoczony Nierafinowany

Tłoczony na zimno olej o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i regenerujących.

Zachwyci Cię jego piękny, słodki zapach i lekka, przyjemna w aplikacji konsystencja.

Wypróbuj w recepturach kosmetyków przeciwstarzeniowych, a także dla cery suchej, naczynkowej, czy dotkniętej trądzikiem różowatym.

Napisz opinię

Inne produkty