Ostatnio przeglądane

Olejek żywotnikowy 100% Powiększ

Olejek żywotnikowy (tujowy) 100%

Olejek o silnych właściwościach antywirusowych (szczególnie koronawirusa wywołującego SARS), antybakteryjnych i przeciwbólowych.

Mocny, leśny zapach, z nutą kamfory.
Działa regulująco na produkcje sebum - wykorzystaj go w recepturach dla cery tłustej, trądzikowej, skłonnej do wyprysków. Wzmacnia włosy, hamuje ich wypadanie. Działa przeciwłupieżowo.

Sprawdzi się w masażu przeciwbólowym! 
 

Więcej szczegółów



8,83 zł (Brutto)

  • 5 ml
  • 15 ml

Dodaj do listy życzeń

Typ skóry: Mieszana, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta 
Działanie: Antyseptyczne, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwłupieżowe, Ściągające 
Specjalna pielęgnacja twarzy: Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Trądzik, Trądzik różowaty, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zmarszczki głębokie i mimiczne 
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczyca, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Egzema, Grzybica paznokci, Grzybica skóry, Wykwity skórne 
Specjalna pielęgnacja włosów: Włosy przetłuszczające się, Łojotok, Łupież, Świąd skóry głowy 
Wypróbuj w recepturach do twarzy: Sera do twarzy, Kremy i balsamy myjące, Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Olejki do mycia 
Wypróbuj w recepturach do ciała: Balsamy do ciała, Maści, Olejki do ciała, Olejki do kąpieli, Olejki do masażu , Peelingi i scruby 
Wypróbuj w recepturach do włosów: Odżywki do włosów, Olejki do włosów, mgiełki do włosów 
INCI:Occidentalis Thuja Leaf Oil
Jakość:100% naturalny , Wegański
Typ produktu:Olejek eteryczny
Rola składnika w gotowym kosmetyku:Substancja aktywna, Substancja zapachowa
Zapach:świeży, dość mocny, leśny, z nutą aromatu kamfory
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Kraj pochodzenia:Chiny
Kraj produkcji:Wielka Brytania
INCI: Occidentalis Thuja Leaf Oil 
Jakość: 100% naturalny , Wegański 
Typ produktu: Olejek eteryczny 
Rola składnika w gotowym kosmetyku: Substancja aktywna, Substancja zapachowa 
Zapach: świeży, dość mocny, leśny, z nutą aromatu kamfory 
Przechowywanie: Z dala od dzieci, Szczelnie zamknięty, w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
Kraj pochodzenia: Chiny 
Kraj produkcji: Wielka Brytania 
Typ skóry:Mieszana, Tracąca jędrność, Trądzikowa, Tłusta
Działanie:Antyseptyczne, Przeciwbakteryjne, Przeciwgrzybicze , Przeciwstarzeniowe, Przeciwtrądzikowe, Przeciwutleniające, Przeciwzapalne, Przeciwzmarszczkowe, Przeciwłupieżowe, Ściągające
Specjalna pielęgnacja twarzy:Nadmiar sebum i rozszerzone pory, Trądzik, Trądzik różowaty, Tłusta strefy T (czoło, nos i broda), Zmarszczki głębokie i mimiczne
Specjalna pielęgnacja ciała: Łuszczyca, Bóle stawów, mięśni lub kręgosłupa, Egzema, Grzybica paznokci, Grzybica skóry, Wykwity skórne
Specjalna pielęgnacja włosów:Włosy przetłuszczające się, Łojotok, Łupież, Świąd skóry głowy
Wypróbuj w recepturach do twarzy:Sera do twarzy, Kremy i balsamy myjące, Preparaty punktowe, Toniki, Kremy na dzień, Kremy na noc, Olejki do mycia
Wypróbuj w recepturach do ciała:Balsamy do ciała, Maści, Olejki do ciała, Olejki do kąpieli, Olejki do masażu , Peelingi i scruby
Wypróbuj w recepturach do włosów:Odżywki do włosów, Olejki do włosów, mgiełki do włosów

Olejek żywotnikowy (tujowy) otrzymuje się z liści i młodych pędów Tui zachodniej, metodą destylacji. Jest to w 100% naturalny olejek, bez żadnych dodatków. Substancją aktywną biologicznie olejku żywotnikowego jest tujon.

Olejek z Tui ma silne właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Idealnie sprawdzi się przy takich dolegliwościach, jak grzybica, brodawka, czy opryszczka.  

Łagodzi bóle mięśni i stawów, dlatego stanowi doskonały dodatek olejku do masażu przeciwbólowego.

W naturalnej pielęgnacji olejek tujowy, poleca się posiadaczom cery tłustej i trądzikowej. Jako składnik szamponu, odżywki, wcierki, czy mgiełki do włosów - hamuje ich przetłuszczanie się oraz likwiduje łupież. Ale to nie wszystko! Olejek żywotnikowy wzmacnia włosy i pobudza je do wzrostu.

Medyczne wykorzystywanie roślin leczniczych znane jest od zarania dziejów. W XX w. nastąpił epokowy wzrost przemysłu i technologii, który zahamował dalsze wykorzystywanie roślin w lecznictwie. Chemiczne odkrycia tamtej epoki, jak synteza związków organicznych, spowodował szybki rozwój przemysłu farmaceutycznego. Dzięki kontrolowanym reakcjom, wytwarzano składniki aktywne, wydzielane przez rośliny. 

Dziś ponownie doceniono wpływ naturalnych składników na zdrowie ludzkie. Nastąpił wzrost zainteresowania fitoterapią (“nauka medyczna, zajmująca się zastosowaniem, w terapii i profilaktyk, środków leczniczych pochodzenia roślinnego, to jest surowców zielarskich lub substancji aktywnych farmakologicznie, otrzymywanych z roślin, w tym wyciągów standaryzowanych o określonej zawartości związków czynnych.”). Naukowcy i lekarze na nowo wykorzystują świeżo zdobytą wiedzę, aby znajdować leki na różne dolegliwości. Szczególnie blisko przyglądają się działaniu olejków eterycznych, terpenów i ekstraktów roślinnych.

Obecne badania in vitro nad olejkami eterycznymi, potwierdziły ich silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Działają również przeciwzapalnie i stymulują układ immunologiczny.

Dostępne opracowania badań naukowych wykazują, że olejek laurowy i żywotnik wschodni mają silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS.

Olejek żywotnikowy (tujowy) dobrze łączy się z olejkiem bergamotkowym, pomarańczowym, cedrowym. lawendowym, sosnowym, mandarynkowym.

Literatura:

  • Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. i, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012, s. 13
  • Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 1000-1007 e-ISSN 1732-2693 




Nigdy nie stosuj olejków bezpośrednio na skórę.*

 

Oto wskazówki jak bezpiecznie używać olejków. Jeżeli masz skórę wrażliwą, używaj olejku eterycznego w stężeniu 0,5 % (od 4 do 5 kropel na 30 ml olejku bazowego), aby uniknąć podrażnień. 

Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w olejach roślinnych, zwanych dalej bazowymi. Możesz je również dodawać do balsamów i kremów jako składnik Fazy C. 

StosowanieStężenieIle dodać olejku eterycznego do olejku bazowego
Olejek do masażu do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku bazowego
Olejek do kąpieli lub żel pod prysznic  do 5%10 do 50 kropel na 30 ml kosmetyku dodawanego do kąpieli
Kąpiel stópdo 5%10 do 50 kropel na 30 ml oleju bazowego dodawanego do wody
Sauna na twarz (parówka)do 1,5%15 do 40 kropel na miskę z wodą
Maseczka na twarzdo 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml maseczki
Olejek lub krem do twarzydo 2%10 do 20 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek luz żel  do oczyszczania twarzy (zmywany lub wycierany) 
do 3%
10 do 35 kropel na 30 ml kosmetyku
Olejek do pielęgnacji włosów do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml olejku 
Balsam lub masło do ciała do 2,5%10 do 25 kropel na 30 ml kosmetyku


*Wg wielu źródeł jedynym olejkiem, który można stosować punktowo jest Olejek z Drzewa Herbacianego.

 

Bibliografia:
Buck Shannon, 200 tajemnic naturalnej pielęgnacji urody, Warszawa: Buchmann, 2015, s.37

Brak komentarzy

Napisz opinię

Olejek żywotnikowy (tujowy) 100%

Olejek żywotnikowy (tujowy) 100%

Olejek o silnych właściwościach antywirusowych (szczególnie koronawirusa wywołującego SARS), antybakteryjnych i przeciwbólowych.

Mocny, leśny zapach, z nutą kamfory.
Działa regulująco na produkcje sebum - wykorzystaj go w recepturach dla cery tłustej, trądzikowej, skłonnej do wyprysków. Wzmacnia włosy, hamuje ich wypadanie. Działa przeciwłupieżowo.

Sprawdzi się w masażu przeciwbólowym! 
 

Napisz opinię

Inne produkty