Naturalnie i z pasją...

Inspirujemy (się) !

Kategoria: Dieta dla aktywnych

Jeśli olej z pestek dyni to tylko styryjski!

Te same naturalne surowce roślinne różnią się od siebie zapachem, kolorem, czy teksturą.  Jest to uzależnione od regionu, z którego pochodzą,  liczbą opadów w danym okresie, czy pory roku ich pozyskiwania. Ich wyjątkowy smak zależy od wielu czynników. Dobra oliwa, czy olej lniany dodany do sałatki nie tylko dostarczy nam odpowiedniej dawki kwasów omega i witamin, ale również nada smaku potrawie.

Dobre wino też przygotowuję się z wyjątkową starannością. Owoce winogron muszą mieć odpowiednią ilość słońca i wody oraz rosnąc na żyznej glebie. Tradycja, naturalne uprawy i zachowanie wysokich standardów produkcji wpływają na wyczuwalną jakość zarówno dobrego wina jak i oleju.

Nie przez przypadek oleje styryjskie są uznane na świecie za najlepsze!

Olej z pestek dyni ma brunatno-zielony kolor.

Steirer Olej z pestek Dyni charakteryzuje się zielono-brunatną barwą i delikatnym smakiem prażonych orzechów. Nie zawiera alergenów i nie pochodzi z genetycznie modyfikowanych odmian dyni.

Dlaczego austriacki olej jest najlepszy?

  • Olej “Steirer” produkowany jest wyłącznie w austriackiej Styrii metodami tradycyjnymi.
  • Pestki, z których jest tłoczony pochodzą tylko ze Styrii i częściowo z Burgenlandu i Dolnej Austrii.
  • Wszyscy producenci oraz rolnicy uprawiający dynie na potrzeby oleju styryjskiego muszą być objęci systemem kontroli jednostki certyfikującej Lacon G.m.b.HTo uprawnia do tytułu ” Chronione Oznaczenie Geograficzne “. System kontroli instytutu Lacon jest oparty o przepisy unijne, więc gwarantuje jakość produktu.
  • Aby zapobiec fałszerstwom każda butelka jest zaopatrzona w banderolę z indywidualnym, niepowtarzalnym numerem, jest to gwarancja oryginalności.
  • Wyjątkowy klimat panujący na terenach upraw oraz endemiczna odmiana dyni doskonale wpływa na walory smakowe i aromatyczne oleju.

Tylko olej tłoczony z certyfikowanych austriackich upraw ma wysoką jakość i cudowny smak.

Dlaczego jeszcze warto go wybrać? Nie jest tłoczony z tanich pestek, z niekontrolowanych europejskimi, normami upraw chińskich.

Wybierając olej “Steirer” masz pewność jego pochodzenia oraz gwarancję dobrego smaku.

Mistrz w kuchni

Olej doskonale podkreśli smak deserów lodowych, czy naleśników.

Olej doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Polej nim lody (sprawdzaliśmy śmietankowe, waniliowe i karmelowe i efekt był pyszny 🙂 ), albo naleśniki. Olej z pestek dyni może być dodawany do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych, mięs i drobiu. W produkcji cukierniczej jest doskonałym dodatkiem do słodkiego farszu.

Składnik zdrowej diety

Olej z pestek dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3, omega-6, omega-9), które zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. 

Olej z dyni zmniejsza ryzyko zachorowań na raka prostaty.

Zawiera witaminy (E, B1, B2, B6, A, C i D) i minerały(beta-karoten, potas, selen i cynk oraz fitosterole). Witamina E wspomaga walkę z wolnymi rodnikami chroniąc organizm przed zachorowaniem na nowotwory. Cynk wspomaga regenerację skóry przy takich schorzeniach jak trądzik, czy opryszczka.

Olej z pestek dyni polecany jest również dla mężczyzn:

“Związki czynne oleju/nasion dyni zmniejszają aktywność 5α-reduktazy i hamują wiązanie testosteronu i dihydrotestosteronu do receptorów androgenowych, dzięki czemu działają przeciw rozrostowi prostaty (antiprostaticum). Olej z nasion dyni stanowi składnik wielu preparatów leczniczych (np. Pumpkin Seed Oil), stosowanych w celu zmniejszenia dolegliwości towarzyszących rozrostowi gruczołu krokowego (antiprostatica).”*

Olej sprawdzi się serach o działaniu anti-aging.

Wypróbuj na własnej skórze…

Olej sprawdzi się również w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, łuszczącej, popękane, czy starzejącej się. W kosmetyce olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne.

W sezonie na dynię przygotuj sobie domowa maseczkę dyniową: 1,5 łyki pulpy z dyni wymieszaj z 0,5 łyżeczki oleju dyniowego. Nałóż ją na oczyszczoną cerę.Trzymaj ok. 10 min. Następnie zmyj i nałóż serum lub krem. Maseczka rozświetla, łagodzi i ujędrnia skórę.

*E.Zamer-Zalewska, C.Chwała, A.Gwardys, Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012, s.159-160

 

Zapraszamy do śledzenia nas na:
error

O właściwościach zdrowotnych Oleju Makadamia

Wiemy już o licznych korzyściach płynących ze stosowania Oleju Makadamia w kosmetykach. Jeżeli nie czytaliście naszego poprzednie posta to zapraszamy tu:)

Teraz skupimy się bardziej na korzyściach dla naszego zdrowia jakie niesie dodanie do diety orzechów i Oleju Makadamia.

Zdrowie zawarte w orzechu

Orzechy Makadamia to ulubiona przekąska Australijczyków:)

Orzechy Makadamia należą do tych najsłodszych występujących w naturze. Ich wyjątkowo delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w  deserach, ciastach, kremach i jako zdrowa przekąska. Jednak ich najcenniejsze właściwości nie wynikają jedynie z pysznego smaku- chociaż to miły atut:)

Z Orzechów Makadamia tłoczony jest na zimno Olej Makadamia Virgin. Dzięki metodom pozyskiwania zachowuje on najważniejsze właściwości orzechów.

holistyka

Orzechy i Olej Makadamia zawierają szereg odżywczych dla naszego organizmu składników.

Olej Makadamia Virgin to bogactwo witaminy A i witamin z grupy B (wpływają one na kondycję skóry, włosów i paznokci) oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości). Jest też źródłem wapnia, fosforu i żelaza, magnezu, manganu,  a także błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza utratę wagi. Olej Makadamia Virgin jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega -3, 6 i 9. Zawiera, tak samo jak orzechy, Kwas Palmitooleinowy.

Ochrona dla serca

Makadamia to bogactwo kwasów omega.

Co wyróżnia Olej Makadamia? Zawartość jednonienasyconego kwasu tłuszczowego – Palmitooleinowego. Kwas ten należy do kwasów omega-7. Pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru. Olej Makadamia zawiera także Beta-sitosterol, który hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach przez co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Spożywanie orzechów makadamia i Oleju Makadamia wpływa również na obniżenie poziomu triglicerydów, których nadmiar we kwi zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei wysoka zawartość błonnika w orzechach, utrzymuje zdrowy profil lipidowy krwi chroniąc nas przed chorobami wieńcowymi.

Antyoksydanty

sport dla zdrowia

Zdrowo wspomoże Cie w odchudzaniu.

Makadamia jest również przeciwutleniaczem i pozytywnie wpływa na odporność organizmu: zapewnia prawidłową “komunikacje” komórkową i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu broni nas przed infekcjami. Olej Makadamia Virgin zawiera fitosterole – związki występujące w roślinach, które chronią organizm przed toksynami i pomagają niwelować wolne rodniki. Fitosterole przyczyniają się do zachowania zdrowia oraz wpływają na dobrą kondycję naszego organizmu.

Odchudzanie

Kwas Palmitooleinowy zawarty w Oleju Makadamia przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów. Warto więc włączyć go do codziennej diety, szczególnie wtedy gdy aktywnie uprawiasz sport i dbasz o linię.

Pyszny kompan w kuchni

salad-374173_640

Olej Makadamia wzbogaci smak Twoich potraw.

Olej Makadamia Virgin świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych lub olej do pieczenia i gotowania warzyw oraz dań mięsnych. Olej Makadamia ma wyższą temperaturę dymienia (aż 210 °C) niż oliwa z oliwek, ale polecamy stosować go w temperaturze do 180 ° C, by zachować jak najwięcej cennych właściwości. Dzięki tym cechom może być używany w wyższej temperaturze bez utraty smaku:)

Olej ten jest uwielbiany przez kucharzy i jest zdrowszy niż oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy.
Olej Makadamia nadaje słodki i pyszny smak wielu różnorodnym daniom. Polecamy do sałatek, dań z ryb i owoców morza. Pysznie smakują warzywa duszone na oleju makadamia.

Sos sałatkowy:

Połącz:

Podsumowując: spożywanie Oleju Makadamia wpływa na poprawę naszego zdrowia, wzbogaca dietę w witaminy, minerały i substancje odżywcze oraz doskonałe wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

 

Zapraszamy do śledzenia nas na:
error
Facebook