Naturalnie i z pasją...

Inspirujemy (się) !

Kategoria: Dieta na lepszą pamięć i koncentracje

SKIN FOOD – pokarm dla ciała i skóry!

Zadbaj o skórę, włosy i paznokcie od kuchni! 😉

To co odżywia nasz organizm działa także na skórę, dlatego warto wzbogacić naszą dietę w skin food, czyli pokarm dla skóry.

SKIN FOOD

Żywność funkcjonalna to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, składniki mineralne pro i prebiotyki, witaminy i inne. Dzięki nim wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i ogólne funkcjonowanie organizmu.
Hipokrates napisał: ” Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Najlepszym lekarstwem i jednocześnie kosmetykiem jest pożywienie.

W jaki sposób stosować SKIN FOOD?

Dodanie do kremu naturalnych alg wzbogaci go o działanie kojące, ujędrniające i mineralizujące.

Jako dodatek do dań, suplementy diety oraz… domowe kosmetyki.

Skin food to m.in. owoce (jak idealne do maseczki awokado, banan), miód, syrop z agawy, syrop daktylowy, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, mąki roślinne, mleko, jogurty, jajka, witaminy i minerały (witamina C, B3, MSM – siarka organiczna, glinka biała, diatomit) i wiele, wiele więcej. To również oleje funkcjonalne.

Wybrane składniki z linii SKIN FOOD znajdziesz obecnie w promocyjnych cenach z akcji ZDROWY STYCZEŃ 🙂

Z alg możesz stworzyć odżywczą maseczkę peel-off (dodaj agar-agar, spirulinę i chlorellę).

ALGI

Przez długi czas spirulina żywiła ludność
w Ameryce i Afryce .

Spirulina i Chlorella to bogate źródło białka roślinnego (60-70%), witamin: A, B, C, D, E, K i składników mineralnych –  magnezu i beta-karotenu. Działają aktywizująco na układ odpornościowy pomagając zachować nam zdrowie i dobre samopoczucie. Swój piękny kolor zawdzięczają wysokiej zawartości chlorofilu, który jest silnym antyoksydantem. Chroni komórki naszego organizmu starzeniem się. Działa regenerująco i antybakteryjnie, przeciwnowotworowo.

Bogate źródło cennych
witamin z grupy B (B6, B12), łatwo przyswajalnego żelaza .

Algi obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Poprawiają pamięć i koncentrację. Mają silne właściwości przeciwstarzeniowe, które sprawdzają się również w na skórze.

Ujędrniają, uspokajają podrażnioną cerę, rozświetlają, nawilżają i detoksykują. To idealny składnik domowych maseczek, czy kosmetyków do pielęgnacji twarzy.

Ujędrniająca maseczka do twarzy: wymieszaj łyżeczkę spiruliny z 3 łyżeczkami wody lub maślanki. Nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na 15 minut. Dokładnie zmyj letnią wodą. Zużyj bezpośrednio po przygotowaniu. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.

Nawilżająco-ujędrniająca maseczka do twarzy: wymieszaj 1 łyżeczkę chlorelli z 1 łyżeczką miodu oraz 1 łyżeczką oleju awokado zielonego. Przygotowaną pastę nałóż na oczyszczoną skórę. Trzymaj 10-15 minut. Na umytą twarz zaaplikuj krem lub olej.

Zielony koktajl przeciwstarzeniowy: zblęduj jabłko (łącznie z pestkami) oraz kiwi wraz z filiżanką zielonej letniej herbaty, dodaj 1 łyżeczkę spiruliny.

MATCHA

Zielona herbata to zastrzyk antyoksydantów.

Podobnie jak spirulina i chlorella swój zielony kolor zawdzięcza zawartości chlorofilu.

Oczyszcza nasze ciało z toksyn, chroni przed rakiem, poprawiają funkcje poznawcze. Regularne picie herbaty Matcha wspiera nasz układ odpornościowy. Ma 100 razy więcej antyoksydantów od zwykłej zielonej herbaty!


Kojąco-oczyszczająca maseczka na twarz: wymieszaj 1 łyżkę Matcha z 1 łyżeczką miodu, 1 szczyptą cynamonu (pomiń przy wrażliwej skórze) i 0,5 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody. Dodaj 5 kropli olejku z drzewa sandałowego. Nałóż maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minut zmyj. Następnie nałóż krem lub olejek.

Oczyszczająco-nawilżający peeling do ciała: wymieszaj szklankę białego cukru z 0,5 szklanki oleju kokosowego, 1 łyżeczką zielonej herbaty Matcha. Zamknij w szczelnym pojemniczku. Peeling stosuj na wilgotną skórę ciała.

SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA

Sól himalajska jest krystalicznie czysta.

Sól Himalajska to najczystsza sól Ziemi, bez zanieczyszczeń chemicznych. Powstała w miejscu, gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości.

W odróżnieniu do soli kuchennej sól himalajska nie posiada zanieczyszczeń (metali ciężkich). Nie jest produktem rafinowanym, nie posiada żadnych dodatków chemicznych i nie jest wybielana. Świetnie zastępuje sól kuchenną.

Peeling detoksykujący: 2 łyżki soli himalajskiej grubej połącz z łyżeczką ekstraktu z ogórka i 3 łyżkami oleju z awokado. Wykonaj peeling całego ciała w kierunku do serca. Spłucz ciepłą wodą. Nie ma konieczności stosowania balsamu do ciała po zabiegu.

Inhalacja/parówka oczyszczająca: 3 łyżki soli himalajskiej drobnej zalej litrem wrzątku. Okryj głowę ręcznikiem i wdychaj opary soli przez 5-8 minut. Inhalacja pomaga odblokować zatkany nos i oczyścić zatoki, a także otwiera pory skóry i pomaga pozbyć się zanieczyszczeń. Po zabiegu przemyj twarz zimną wodą lub tonikiem i zastosuj krem pielęgnacyjny lub olej.

GLINKA BIAŁA KAOLIN

Glinka biała sprawdzi się jako składnik domowej pasty do zębów.

Glinkę białą stosuje się przy wielu schorzeniach. Picie wodnego roztworu glinki wzmacnia zęby i wpływa na znaczne polepszenie procesu trawienia. Oczyszczanie organizmu z toksyn, złogów żółciowych.

Biała glinka jest najdelikatniejszą z glinek i najdłużej wysychającą, co sprawia, że nadaje się dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, a także dla skóry dziecka. W trakcie wysychania na cerze nie powoduje podrażnień. Delikatnie, ale skutecznie oczyszcza. Pozostawia skórę nawilżoną i gładką.

Nawilżająca maseczka do twarzy: wymieszaj łyżeczkę glinki z łyżeczką jogurtu naturalnego lub sojowego, dodaj 0,5 łyżeczki oleju marula. Nałóż na twarz i szyję na 4-8 min. Zmyj letnią wodą. Zużyj bezpośrednio po przygotowaniu. Stosuj raz w tygodniu, aby uzyskać efekt rozświetlenia, wygładzenia poprawy napięcia skóry.

KAKAO

Kakao surowe
zachowało maksymalną ilość składników odżywczych, smak i aromat.  

Zapach kakao poprawia nastrój, dlatego maseczka z jego dodatkiem ma działanie antydepresyjne i energetyzujące, hamuje także apetyt na słodycze.

Kakao jest bogate we flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie oraz zwiększają produkcję kolagenu i elastyny, dlatego to doskonały składnik kosmetyków anti-aging i zabiegów w domowym SPA.

Poprawia krążenie krwi, wspomaga pracę serca, obniża poziom stresu ale redukuje także dolegliwości związane z częstymi skurczami mięśni. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami – tak bardzo szkodliwymi dla naszej skóry.

Maseczka antyoksydacyjna: 1 łyżkę kakao wymieszaj z 2 łyżeczkami glinki marokańskiej, dodaj 1/2 łyżeczki oleju z zarodków pszenicy i taką ilość zielonej herbaty (świeżo zaparzonej, ale letniej), aby uzyskać gęstą pastę. Nałóż na oczyszczoną twarz. Pozostaw na 15-20 minut. Zmyj maskę ciepłą wodą a następnie nałóż krem.

Maseczka regenerująca: wymieszaj 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka miodu i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub sojowego. Nałóz gotowa maseczkę na oczyszczona cerę. Pozostaw na 15-20 minut. Zmyj maskę ciepłą wodą a następnie nałóż krem.

Podwójnie kakaowe ujędrniające masło do ciała: w kąpieli wodnej rozpuść 50 g masła kakaowego, dodaj 100 ml oleju z pestek winogron. Wsyp 1,5 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Stosuj po kąpieli na całe ciało.

MAGNEZ

Kakao zawdzięcza swoje działanie wzmacniające, dzięki zawartości magnezu. Ale powstały już bardzo przyswajalne postaci magnezu w formie suplementów. Magnez wzmacnia naczynka, chroni przed zawałem i działa przeciwzakrzepowo.

Mleczan Magnezu

Magnez sprawdza się w domowej pielęgnacji…

Polecany w okresie osłabienia, spadku koncentracji, drżenia i mrowienia rąk. Charakteryzuje się wysoką zawartością jonów Mg2+: w 1g jest go aż 100 mg!  Ma bardzo dobrą przyswajalność, wysoką czystość 99,5%. Składnik maseczek i toników magnezowych pobudzających skórę. Pomaga zachować zdrowie oraz poprawia koncentrację i pamięć. W niedoborach magnezu: 0,5 łyżeczki (2 g) mleczanu magnezu spożywaj rano i wieczorem po posiłku. Popij wodą.

Magnezowy tonik do twarzy: wymieszaj łyżeczkę mleczanu magnezu z 0,5 szklanki hydrolatu z kwiatów pomarańczy, dodaj łyżeczkę gliceryny roślinnej. Przecieraj umytą twarz codziennie wieczorem. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła.


… jako uzupełnienie niedoborów w diecie.

Cytrynian Magnezu

Jedna z najbardziej przyswajalnych postaci magnezu. Ma zbliżona budowę do związków magnezu zawartych w pokarmie – nie podrażnia przez to żołądka i jelit.  Jako suplement diety należy spożywać na dzień od 0,5 łyżeczki do 1 łyżeczki po posiłku.  Cytrynian należy rozpuścić w wodzie!

Kąpiel magnezowa: szklankę cytrynianu magnezu wsyp do wanny z gorącą wodą. Dokładnie opłukaj ciało po kąpieli. Maksymalny czas kąpieli to 30 min.

Zapraszamy do śledzenia nas na:
error

O właściwościach zdrowotnych Oleju Makadamia

Wiemy już o licznych korzyściach płynących ze stosowania Oleju Makadamia w kosmetykach. Jeżeli nie czytaliście naszego poprzednie posta to zapraszamy tu:)

Teraz skupimy się bardziej na korzyściach dla naszego zdrowia jakie niesie dodanie do diety orzechów i Oleju Makadamia.

Zdrowie zawarte w orzechu

Orzechy Makadamia to ulubiona przekąska Australijczyków:)

Orzechy Makadamia należą do tych najsłodszych występujących w naturze. Ich wyjątkowo delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w  deserach, ciastach, kremach i jako zdrowa przekąska. Jednak ich najcenniejsze właściwości nie wynikają jedynie z pysznego smaku- chociaż to miły atut:)

Z Orzechów Makadamia tłoczony jest na zimno Olej Makadamia Virgin. Dzięki metodom pozyskiwania zachowuje on najważniejsze właściwości orzechów.

holistyka

Orzechy i Olej Makadamia zawierają szereg odżywczych dla naszego organizmu składników.

Olej Makadamia Virgin to bogactwo witaminy A i witamin z grupy B (wpływają one na kondycję skóry, włosów i paznokci) oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości). Jest też źródłem wapnia, fosforu i żelaza, magnezu, manganu,  a także błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza utratę wagi. Olej Makadamia Virgin jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega -3, 6 i 9. Zawiera, tak samo jak orzechy, Kwas Palmitooleinowy.

Ochrona dla serca

Makadamia to bogactwo kwasów omega.

Co wyróżnia Olej Makadamia? Zawartość jednonienasyconego kwasu tłuszczowego – Palmitooleinowego. Kwas ten należy do kwasów omega-7. Pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru. Olej Makadamia zawiera także Beta-sitosterol, który hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach przez co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Spożywanie orzechów makadamia i Oleju Makadamia wpływa również na obniżenie poziomu triglicerydów, których nadmiar we kwi zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei wysoka zawartość błonnika w orzechach, utrzymuje zdrowy profil lipidowy krwi chroniąc nas przed chorobami wieńcowymi.

Antyoksydanty

sport dla zdrowia

Zdrowo wspomoże Cie w odchudzaniu.

Makadamia jest również przeciwutleniaczem i pozytywnie wpływa na odporność organizmu: zapewnia prawidłową “komunikacje” komórkową i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu broni nas przed infekcjami. Olej Makadamia Virgin zawiera fitosterole – związki występujące w roślinach, które chronią organizm przed toksynami i pomagają niwelować wolne rodniki. Fitosterole przyczyniają się do zachowania zdrowia oraz wpływają na dobrą kondycję naszego organizmu.

Odchudzanie

Kwas Palmitooleinowy zawarty w Oleju Makadamia przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów. Warto więc włączyć go do codziennej diety, szczególnie wtedy gdy aktywnie uprawiasz sport i dbasz o linię.

Pyszny kompan w kuchni

salad-374173_640

Olej Makadamia wzbogaci smak Twoich potraw.

Olej Makadamia Virgin świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych lub olej do pieczenia i gotowania warzyw oraz dań mięsnych. Olej Makadamia ma wyższą temperaturę dymienia (aż 210 °C) niż oliwa z oliwek, ale polecamy stosować go w temperaturze do 180 ° C, by zachować jak najwięcej cennych właściwości. Dzięki tym cechom może być używany w wyższej temperaturze bez utraty smaku:)

Olej ten jest uwielbiany przez kucharzy i jest zdrowszy niż oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy.
Olej Makadamia nadaje słodki i pyszny smak wielu różnorodnym daniom. Polecamy do sałatek, dań z ryb i owoców morza. Pysznie smakują warzywa duszone na oleju makadamia.

Sos sałatkowy:

Połącz:

Podsumowując: spożywanie Oleju Makadamia wpływa na poprawę naszego zdrowia, wzbogaca dietę w witaminy, minerały i substancje odżywcze oraz doskonałe wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

 

Zapraszamy do śledzenia nas na:
error
Facebook